BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőhet az igény a mobil-adatvédelem iránt

Az okostelefonok és a széles sávú mobilinternet dinamikus terjedésének köszönhetően rohamos bővülésnek indulhat a következő években a mobil-adatvédelmi szolgáltatások piaca is, ezért a Nokia Siemens Networks (NSN) mobil biztonsági csomagot vezet be intelligens eszközök számára – hangzott el a vállalat tegnapi sajtótájékoztatóján.

Egei Imre, a társaság üzletfejlesztési menedzsere a Világgazdaságnak jelezte: az ilyen szolgáltatások globális forgalma néhány éven belül több milliárd dollárra rúghat, míg hazánkban 15-20 millió eurós (azaz néhány milliárd forintos) bevételt generálhat a piacon ténykedő cégek számára a mobil-adatvédelem.

A dinamikus fejlődés motorja a mobil-adatforgalom növekedése és az intelligens eszközök (így az okostelefonok és a táblagépek) terjedése lesz. Esik Róbert, az NSN ügyvezető igazgatója elmondta: számításaik szerint az egy főre jutó napi adatforgalom világszinten a jelenlegi átlagos 15 megabyte-ról 2020-ra egy gigabyte környékére emelkedhet. Itthon jelenleg a globális átlagnál magasabb a forgalom (a hírközlési hatóság adatai szerint nagyjából havi 1,1 giga-, tehát napi 30 megabyte), a bővülés azonban nálunk is igen gyors lehet a következő években.

Ráadásul a készülékhasználat kiterjedésével párhuzamosan a széles sávú internetre előfizetők száma is gyorsan nőhet: a jelenlegi 1,5 milliárdról az évtized végére 4,5 milliárdra. Esik Róbert jelezte: ez azt jelenti, hogy 2020-ra a teljes globális adatforgalom a jelenlegi ezerszeresére is nőhet, ez pedig egyre nagyobb figyelmet von a mobil-adatvédelemre is.

Különösen igaz ez úgy, hogy a legfrissebb felmérések szerint az intelligens eszközöket használó fogyasztók 89 százaléka aggódik a biztonság miatt, azonban a felhasználóknak csak a 23 százaléka védi készülékét. Egei Imre úgy vélekedett: a növekedés ütemét nagyban befolyásolhatja, hogy mennyire válnak ismertté elrettentő történetek. Szerinte azonban hosszabb távon a személyi számítógépek adatvédelme lehet irányadó, ebben a szegmensben ugyanis tízből kilenc felhasználó védi számítógépét a külső támadásoktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.