BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeomlással fenyeget a német kórházszövetség

A német korházak akár 20 ezer munkahely megszűnésével számolhatnak a költségek növekedése miatt. Egyes vélemények szerint a pénzszűke miatt akár olyan lépésekre is sor kerülhet, amelyek rontják a betegellátás színvonalát.

A Német Kórházszövetség, a DKG azt állítja, hogy számtalan kórház súlyos finanszírozási nehézségekkel néz szembe. Az érdekképviselet úgy látja; gyors pénzügyi segítségre van szükségük, különben 20 ezer állás kerülhet veszélybe, sőt, csökkenhet a nemzetközileg elismert ellátás színvonala is. Alfred Dänzer, a szövetség elnöke a dpa jelentése szerint kiemelte: nem csak kórházi osztályok, de kórházak is bezárhatnak, ha a helyzet nem változik gyorsan.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy egy düsseldorfi kórház újsághirdetésben kért több pénzt, arra hívva fel a figyelmet, hogy például influenzajárvány esetén veszélybe kerülhet az ellátás. A kórházak azt szeretnék, ha az alapellátást biztosító pénztáraknál felhalmozott 20 milliárd eurós többletből nagyobb arányban részesülnének.

A pénztárszövetség viszont azt állítja, hogy a kórházak már így is 60 milliárd eurónyi pluszpénzt kapnak. Emellett – állítja a szervezet – ha a kórházak 80 százaléka jelentős nyereséget termel, akkor aligha lehet általános finanszírozási gondokról beszélni, az intézményeknek pedig meg kell tanulniuk jobban gazdálkodni, mielőtt további pénzekért folyamodnak. A pénztárak egyúttal felrótták a kórházaknak, hogy nemigen tesznek javaslatokat az úgymond elavult ellátási struktúrák javítása érdekében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.