BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíróság kontra NAV: régi adó jár vissza a cégeknek?

Több tízmilliárd forint korábbi társaságiadó-befizetés járhat vissza a cégeknek, miután több olyan bírósági ítélet is született, mely ellentmond egy korábbi, szigorú NAV-álláspontnak – állítja az RSM DTM adótanácsadó cég szakértője, Fekete Zoltán Titusz.

A kérdéses ügy lényege, hogy a cégek 2006-ig az iparűzési adó felével, 2006-tól pedig annak teljes összegével csökkenthették társasági adóalapjukat, ha nem volt adótartozásuk. Egy 2007. novemberi törvénymódosítás azonban – hívja fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz – bevezette a nettó adótartozás fogalmát, innentől az csökkenthette az adóalapot, akinek nem volt tartozása, vagy kevesebb, mint túlfizetése.

A vita most arról szól, hogy az egyébként igazságosabb és enyhébb új szabályozást melyik beszámolási időszaktól lehet alkalmazni. A NAV akkori, azóta visszavont állásfoglalása szerint a 2007-es és későbbi időszakokra. Az RSM DTM által hivatkozott bírósági ítéletek és a Legfelsőbb Bíróság határozatai szerint viszont korábbra is alkalmazható ez. Egy felülvizsgálattal így akár esély lehet utólagos adóalapcsökkentésre, ezzel „visszaszerezhető” az akkor befizetett pénz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.