A cikk szerint az új típusú gombafajok okozta növény- és az állatpusztulás riasztó emelkedése azt mutatja, hogy teljes sebességgel haladunk egy olyan világ felé, ahol a "rothasztók" lesznek a győztesek.
Az ellenálló, sokszor burjánzó gombafélék növekvő veszélyt jelentenek az élelmiszerbiztonságra, de az erdőkre és számos állatfajra is – olvasható abban a tanulmányban, melyet a londoni intézet kutatója jegyez. Kiemeli, hogy: „a gombás megbetegedések minden évben átlagosan 125 millió tonnányi alapvető termény – rizs, búza, kukorica, burgonya és szója – megsemmisülését okozzák.”
A veszteség pénzre átszámolva körülbelül 60 milliárd dollárt tesz ki a búza, a rizs és a kukorica esetében. Az újonnan kifejlődő gombafertőzések ezen felül több mint 500 állatfajt – főként kétéltűeket, rovarokat, tengeri teknősöket és korallokat – fenyegetnek kihalással.
Több penészféleség is termel káros mikotoxinokat, például aflatoxint, vagy a Fusarium nemzetségbe tartozó egyes gomba fajok F-2 toxint. Ezek a gombafajok elsősorban a gabonaféléken telepednek meg, s onnan kerülnek a feldolgozás során gabonaipari termékekbe – takarmányokba, különböző lisztekbe, teljes kiőrlésű lisztbe, étkezési korpába, esetleg a kenyérbe. A takarmányokon keresztül pedig az állati szervezetekbe. Ez utóbbiak esetében, a –amennyiben nagy mennyiségben kerülnek feletetésre – komoly mérgezéseket, illetve elhullást is okozhatnak. De a gyümölcsökön is megtelepedhetnek, amelyek alapos mosással, vagy hámozással, könnyel eltávolíthatóak – tájékoztatta a Kosár Online-t Merényi Imre mezőgazdasági szakmérnök, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.