BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyors válaszlépés jön a "kétforintos adóra" a mobilcégektől

Könnyen elképzelhető, hogy nem a Telenor lesz az egyetlen mobilcég, amelyik árat emel. A Vodafone sajtóosztályán a Világgazdaság kérdésére elmondták, hogy a törvényjavaslat ismeretében már a múlt hét elején meghozták a szükséges döntéseket.

Immár biztos, júliustól jön a telefonadó: a parlamentben pénteken – név szerinti voksolással – a Fidesz és a KDNP igen szavazataival fogadták el az erről szóló törvényt. Így a hívásokért percenkét 2 forintot fizethetnek a telefontársaságok, valamint ugyanennyit az SMS-ek és az MMS-ek után.
A Nemzetgazdasági Minisztérium a parlamenti szavazás után közleményt adott ki, amelyben jelezte: a kormány szerint a cégek nem hárítják majd át az adót a fogyasztókra, egyrészt ugyanis – áll az érvelésben – a verseny megakadályozza őket ebben, másrészt a válságadó 2013-as megszűnésével csökkennek az adóterheik.

A szaktárca közleménye különösen annak fényében meglepő, hogy a piaci részesedés alapján a második legnagyobb hazai szolgáltató, a Telenor már csütörtökön jelezte: érvényesíteni fogja áraiban az adó hatását. Kutas István, a vállalat kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a cég egy különadót még lenyelt, két terhet azonban már nem képes. A vállalat eredményét az idén a jövőre kivezetésre kerülő válságadó 10 milliárd forinttal csökkenti, míg az új teher havi 1 milliárd forintjukba kerül.

A kommunikációs igazgató hozzátette: a csütörtöki bejelentést jelzésértékűnek szánták, pontosan még nem tudják, milyen formában emelik majd az árakat, a különböző kedvezmények megszüntetése éppúgy elképzelhető, mint a tarifacsomagok átszabása. Az ugyanakkor biztosra vehető, hogy a cég nem tudja az adót annak bevezetésétől áthárítani a fogyasztókra, az új rendszer kidolgozása és a több százféle csomag felülvizsgálata ugyanis heteket vesz igénybe.

Ám az is könnyen elképzelhető, hogy nem a Telenor lesz az egyetlen mobilcég, amelyik árat emel. A Vodafone sajtóosztályán a Világgazdaság kérdésére elmondták, hogy a törvényjavaslat ismeretében már a múlt hét elején meghozták a szükséges döntéseket. A cégnél hangsúlyozták: mivel az Országgyűlés a szolgáltatók javaslatait figyelmen kívül hagyva szavazta meg a törvényt, ezért e döntések felülvizsgálata nem szükséges. Az előkészületek folynak, a vállalat a részletekről később tájékoztat.

Hasonló tartalmú állásfoglalást tett közzé a piacvezető Magyar Telekom is, mely a tőzsde honlapján tájékoztatta befektetőit, hogy az új teher idén 10 milliárd forinttal csökkenti a cég nyereségét, a válságadóval összesen 34 milliárdot visz el. Ezzel egy időben jelezték: a következő hetekben felmérik, hogy a változások milyen hatásokkal járhatnak, s ennek megfelelően hoznak döntéseket.

Mindeközben a parlamentben „adóhét” kezdődik. Kedden indul a vita előbb egy, az adózást érintő törvénycsomagról, majd a pénzügyi tranzakciós illetékről, végül a biztosítási adóról. Ezekkel a javaslatokkal nem kell úgy sietniük a képviselőknek, mint a 44 milliárdos távközlési adóval, melyet a benyújtás után egy héttel el is fogadtak. A tárgyalásra váró adónemeket 2013. január 1-jétől vezethetik be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.