BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így készül a szezonra a Balaton

Már az utolsó simításokat végzik a nyári főszezonra időzített balatoni fejlesztéseken. A magyar tengernél egész évben lesz mit csinálni.

Egyre kevesebb hazai és uniós forrás érkezik a Balaton régióba, ennek ellenére a tó környéki települések önkormányzatai és vállalkozói olyan fejlesztéseket fejeztek be vagy kezdhettek el, amelyek révén garantálható, hogy a belföldi utazások legnépszerűbb úti célja továbbra is a Balaton marad.

Vendéget azonban nem csak a nyári hónapok alatt, hanem a májusi előszezonban is várnak az ihatóan tiszta vizű tóhoz, ezért a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága meghirdette a május 28-ig tartó Balaton7 akciót, amelyhez már legalább 68 szálláshely és 20 étterem csatlakozott. A szálláshelyek többségében minimum 20 százalékos, az éttermekben pedig egységesen 10 százalékos kedvezményt adnak. Ez a fajta együttműködés még nem tökéletes az egymással versengő települések és vállalkozások között, de ha sikerülne megoldani a civil turisztikai önkormányzatok (TDM) stabil finanszírozását például az idegenforgalmi adó meghatározott részének átadásával, abból hosszú távon az egész régió profitálhatna. „A piacvédelem szempontjából is fontos lenne, hogy minél több helyi vállalkozó társuljon be a jelenleg még szűkös költségvetéssel működő TDM-ekbe. Siófok ebből a szempontból példamutató lehet, mert már 300 taggal büszkélkedhetnek” – mondta lapunknak Hoffmann Henrik, a Balaton Regionális TDM szövetség elnöke. Siófok amúgy is ünnepre készül, mert egy 6 milliárd forintos projekt keretében átépítették a város főterét és fő turisztikai attrakcióként június elején megnyílik a felújított víztorony is. A 45 méter magas torony legfelső szintjének egy része forogni fog. „Fő célunk a szezon tartamának kitolása, mert a Balatonnál egész évben van mit csinálni. A strandoláson túl a horgász- és vadászturizmustól a gasztro- és egészségturizmusig terjed a paletta” – hangsúlyozta Hoffmann Henrik. A buli fővárosa is biztosan Siófok marad, mert Balatonfüreden tilos lesz az üzletekben szeszes italt árusítani éjszaka június elsejétől, a vendéglátó egységeknek pedig kötelezően biztonsági őrt kell alkalmazniuk. Ráadásul a csendrendelet értelmében Balatonfüreden a szeszes italt is fogalmazó üzletek 22 órától 6 óráig nem lehetnek nyitva. „A belföldi utazást tervező háztartások tervei szerint átlagosan mintegy 177 ezer forintot fognak elkölteni a nyári szezonban” – derült ki a Magyar Turizmus Zrt. vizsgálatából. Balatonföldvár jelenleg a Pannónia Fesztiválra készül, a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület pedig egy 50 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból újraindítja a kertmoziját.

További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.