BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a fesztivál szezon

Bár jó esetben stagnálni fog idén a korábban virágzó magyar fesztiválipar, azért ha nehezen is, de júniusban végre beindul a szezon. Nagyobb új fesztiválok nem jelennek meg, mert a piac telített és kevés a szponzor. A régi helyszínekre azonban lehet számítani. Segíthet a jövő fesztiváljain az a módosító javaslat, amely a zenei fesztiválok belépőjegyeinek áfáját 27-től 18-ra csökkentené.

Világsztárok, köztük a Faith No More és az Iggy & the Stooges, valamint több mint 200 magyar zenekar és dj lép színpadra a 20. soproni VOLT Fesztiválon június 27. és 30. között. Az idei rendezvényen lesz nulladik nap, képzőművészeti programok és borfesztivál is. „Úgy érezzük, a jubileumi program méltó az elmúlt 19 évhez. Idén három magyar előadó is exkluzív koncertet ad a VOLT-on: a már korábban bejelentett Ákos és Yonderboi mellett a hosszú idő után újra összeálló underground csapat, a Sexepil is színpadra lép Sopronban” – mondta a két alapító főszervező, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A VOLT-ra idén egy 8 méter magas csúszdán lecsúszva is be lehet jutni, megrendezik a Heti Válasz Borfesztivált, lesz tehetségkutató, gyerek- és képzőművészeti programok, kezdésként pedig a nulladik napon We love VOLT címmel monstre koncertfolyamot tartanak a hazai könnyűzenei élmezőny közreműködésével.

Segíthet a jövő fesztiváljain az a módosító javaslat, amely a zenei fesztiválok belépőjegyeinek áfáját 27-től 18-ra csökkentené. A versenyképesség növelésével indokolt könnyítéssel a Sziget Fesztivál mindenképpen jól jár, ugyanis a megfizetendő közteher így már némileg közelíti az európai átlagot. A könnyítés olcsóbb belépőket biztosan nem hoz majd, viszont mindenképpen a látogatókra költik a megmaradó összeget. „A kedvezőbb áfa kulcs bevezetése mindenképpen üdvözlendő lépés lenne, valóban jótékonyan hatna versenyképességünkre, vagy legalábbis a most meglévő hátrányunkat csökkenthetjük vele majd a jövőben” – mondta a Világgazdaságnak Gerendai Károly, a Sziget, a VOLT és a Balaton Sound fesztiválokat szervező Sziget Kft. vezetője. Azért beszélhetünk majd lecsökkentett hátrányról a nemzetközi színtéren, mert az Európai Unió 27 országából mintegy 21-ben jelenleg is kedvező sávú áfa körbe tartoznak a zenei fesztiválok belépői, átlagban 10 százalékos áfa kulcs terheli őket, az EU-ban eddig a legmagasabb Magyarországon volt a jegyeket terhelő adó. A Sziget versenytársai egyértelműen a nagy európai fesztiválok, így a várható módosítással valamivel közelebb kerülünk Európához  – tette hozzá. A kérdés inkább az, hogy az az összeg, amelyet a jövőben nem kell a központi költségvetésbe befizetni, mennyivel járulhat hozzá a rendezvények minőségének további javításához. „Mivel 9 százalékkal többet tudunk majd elkölteni, még jobbak a lehetőségeink arra, hogy még jobb fesztiválokat hozzunk létre” – vélekedett Gerendai. Ez jelentős tételnek számít, Gerendai becslése szerint idén pár tízmillió, jövőre pedig nagyjából 150-200 millió forinttal több állhat majd rendelkezésükre a módosítás elfogadása után. Ez megjelenhet reklámköltésben, a szolgáltatások javításában, vagy éppen a programok minőségének emelésében.

Még egy veszteséges évet valószínűleg nem élne túl a Sziget fesztivál, ezért a szervezők megpróbálták minimalizálni a pénzügyi kockázatokat. „Bár az idén kevesebb pénzből valósul meg a Sziget, mint tavaly, reményeink szerint így is sikerül többet és jobbat adnunk, mint eddig. Most nem minden műfajnak lesz önálló színpada, jó néhány helyszín máshová költözik, ugyanakkor többet költünk a látványos megoldásokra” – fogalmazott Gerendai Károly, a Sziget főszervezője. Mindez mintegy 500 millió forintos költségcsökkentést jelent, az alvállalkozók engedtek az áraikból. Fejlesztésekre 200 millió forintot tudnak fordítani. „Magyarország nemzetközi megítélésének alakulása, majd év elején a Malév csődje vagy a főszponzor visszalépése komoly küzdelemre késztet minket. Európában átlagosan 10 százalékos a kulturális áfa, nálunk 27 százalékos, de álljuk a versenyt” – fejtette ki Gerendai Károly. Inflációkövető jegyáremelést hajtottak végre, így a napijegy 13 ezer forintba fog kerülni. Lesz viszont mínusz második nap is augusztus 5-én, amikor a magyar dal napját rendezik meg.

Nagyobb új fesztiválok nem jelennek meg, mert a piac telített és kevés a szponzor. A régi helyszínekre azonban lehet számítani. Segíthet a jövő fesztiváljain az a módosító javaslat, amely a zenei fesztiválok belépőjegyeinek áfáját 27-től 18-ra csökkentené.Vég Márton-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.