BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

6 milliárd a vidéki turizmus fejlesztésére

Hatmilliárd forintra lehet pályázni a vidéki turizmus ösztönzéséhez a Darányi Ignác Tervben, melynek keretében több más program is indul a közeljövőben – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára, V. Németh Zsolt.

 A kérelmeket az illetékes LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni július 1-31. között. A 96 hazai akciócsoportból 70 rendelkezik még elegendő forrással a kiíráshoz. A támogatást szálláshelyek kialakítására, agro- és ökoturisztikai szolgáltatások bővítésére, szálláshelyhez nem kötődő tevékenységekre (például lovas, vadászati, vízi vagy gasztronómiai turizmushoz kapcsolódó programokra) lehet fordítani.

Az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km² népsűrűségű településeken élő vagy működő természetes személyek, mikro-, kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak kérhetnek forrást a keretből. A hozzájárulás mértéke hátrányos helyzetű településeken 65 százalék, egyébként 60 százalék, de közhasznú szervezetek 100 százalékos támogatást is kaphatnak. Egy pályázó legalább 1 millió, legfeljebb 35 millió forintot igényelhet.

Június 22-től már lehet támogatási kérelmeket beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére. A keretösszeg ötmilliárd forint. A jelentkezők minimum 2,5, maximum 100 millió forintot igényelhetnek, elsősorban a helyi termékek feldolgozását segíti a pályázat. Vágópont létesítésére legfeljebb 30 millió forintot, termelésirányítási szoftverekre és hardverekre 10 millió forintot lehet kérni. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 40-50 százaléka lehet.

A közeljövőben várható a nem mezőgazdasági tevékenység kialakítását (diverzifikálás) és az állattartó telepek korszerűsítését segítő kiírás, illetve a GAZDANET program. Szeptemberben a vidéki örökség megőrzésére és falufejlesztésre is lehet majd pályázni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.