BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai gázerőműveket építene a Gazprom

Az orosz társaság francia partnerével, az EdF-fel fogna saját gáza európai, áramtermelési célú hasznosításába.

Megállapodott az orosz Gazprom és a francia Electricité de France (EdF): közösen fognak gázüzemű erőműveket építeni Európában.

Egy gázipari portál híre szerint a két társaság a napokban kötött szerződést a szentpétervári gazdasági fórumon. Az egyezség szerint az új erőművek kizárólag olyan gázt hasznosítanának, amit a Gazprom szállít. A szerződés annak a 2009 novemberében kezdődött közös munkának a folytatása amelyről a két vállalat még a Déli Áramlat tengeri  szakaszának kapcsán állapodott meg.

Szentpétervárott a Gazprom tárgyalt egy másik francia energiavállalattal, a Totallal is a Stokman gázprojektről, amelynek elindítása a kedvezőtlenebbé vált gazdasági körülmények miatt egyre csúszik. A két cég viszonyát a napokban feszültté tette, hogy a Gazprom közölte: nem kizárt, hogy új partner szál lbe a gáztermelő konzorciumba a Gazprom, a Total és a Statoil mellé. (Hírek szerint a Shell.) Ezt a Total rossz néven vette, mert erről előtte nem egyeztetett vele az orosz cég.

Ám a mostani megbeszéleseken állítólag nem ez volt a középpontban, A Total vezérigazgatója szerint nincs napirenden új konzorciumi tag bevonása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.