BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínáé lehet ez is - Nem győzi eladni üzemeit a ThyssenKrupp

A ThyssenKrupp acélipari konszern meg akar válni veszteséges brazíliai gyárától, amely iránt több kínai vállalat is érdeklődik - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Az FTD információi szerint Kína két legnagyobb acélipari konszernje, a Hebei és a Baosteel jelezte, hogy érdeklődik a brazíliai gyár iránt. Az adásvételi folyamat azonban még egészen a kezdeténél van, eddig még a könyveket sem vizsgálták át – hangoztatták jól informált körökben. A ThyssenKrupp jelenleg különféle lehetőségeket vizsgál, eddig nem kommentálta az értesülést. Az esseni acélipari konszern számára mindenesetre a gyors eladás megkönnyebbülést jelentene, a Brazíliában és az amerikai Alabama szövetségi államban működő új üzemek ugyanis negyedévente három százmilliós nagyságrendű károkat okoznak és műszaki problémák miatt óriási kapacitásokat kötnek le.

A Reuters szerint ugyanakkor a brazil kormány a hazai befektetőknél érdeklődik, mert szeretné megakadályozni, hogy a ThyssenKrupp telephelyét külföldi cég vegye át.  A gyár 26,9 százalékos tulajdonrésze jelenleg is a Vale brazil nyersanyagkonszerné, amely azonban rövid idővel ezelőtt kizárta annak lehetőségét, hogy többségi tulajdoni részesedést vásároljon. 

A Hebei Iron and Steelt a kínai kormány 2008-ban alapította két kisebb vállalat összevonásával.  44 millió tonnás termelésével a konszern a világ második legnagyobb acélgyártója, utána a Baosteel következik 43 millió tonnával. A két vállalat éves kitermelése nagyjából megfelel a teljes német acélipar egy éves teljesítményével.

De nem csak a ThyssenKrupp szenved a jelenlegi piaci helyzettől. A világelső ArcelorMittal is csökkenti a kapacitásait. "Túl sok a kapacitás a cégnél és a világpiacon is, ez nem a felvásárlások ideje"- fogalmazott a helyzetet összegezve a Reutersnek Lakshmi Mittal, a vállalat vezérigazgatója. A konszern 91,9 millió tonnás kitermelésének felét Európa szívta fel eddig, de a válság megtette hatását; a gyengülő kereslet miatt az indiai konszern az európai kapacitások csökkentésére készül.

Miközben a világ acélipara Kína nyersanyagéhségére fogadott, Kína nem csak a világ legnagyobb fogyasztójává, de a legnagyobb kitermelőjévé is vált.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.