BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán elintézte a kazah üzletet

Öt magyar vállalat illetve szervezet részvételével, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezetésével megalakult a „FLORA” Konzorcium a kazah-magyar mezőgazdasági stratégiai partnerség ügyének előmozdítására.

A konzorcium elsődleges fókuszában a magyar agrárszaktudásra alapozott kutatás-fejlesztés áll, ezzel párhuzamosan azonban a magyar vetőmag kazahsztáni piacteremtésében is kiemelt szerepet vállal.

A FLORA létrejöttét Orbán Viktor májusban tett kazahsztáni látogatása, illetve az azt kísérő üzleti fórum előzte meg, melyen többek között a kazah-magyar gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésének kölcsönös igénye is kinyilvánításra került, a konzorcium megalakulása voltaképpen a tervezett mezőgazdasági együttműködés első fontosabb lépése. A társulás a benne felhalmozott magas szintű szakértelemre alapozva segíti elő egy jövőbeli kazah-magyar vegyesvállalat létrejöttét, ami a jelenleg kihasználatlan kazah földterületek termelésbe való bevonását, Kazahsztán mezőgazdasági termelésének korszerűsítését tűzi zászlajára.

Jelenleg mintegy 50,000 hektárnyi megművelésre váró terület hever parlagon a Kazah Köztársaságban, továbbá a modernizáció mellett elkötelezett kazah politikai szándék következtében komoly források (megközelítőleg évi 1 milliárd dollár csak mezőgazdaságra) állnak rendelkezésre ennek megvalósítására. Nem nehéz elképzelni, milyen óriási gazdasági potenciált jelentene egy magyar szaktudásra és vetőmagra alapozott, magyar szakemberek irányításával végrehajtott korszerűsítés.

Az ehhez vezető úton hazai részről az első lépés gyakorlatilag megtörtént, felállt a tervezett vegyesvállalat magyar oldala, mely már meg is kezdte a későbbi munkához nélkülözhetetlen előtanulmányok elkészítését, a helyi viszonyok (földminőség, potenciális kártevők, helyi szabályozások) vizsgálatát. 50,000 hektár azonban óriási terület, a gigászi feladat elvégzésére éppen ezért a fokozatosság elvét tervezik alkalmazni a FLORA szakemberei, azaz első lépésben mindössze 5-10 hektáros mintagazdaságok alapításával kezdődne meg a munka, melyek területe az eredményeknek megfelelő ütemben fokozatosan bővítésre kerülne.

A mintagazdaságokban hazai szakemberek segítségével, magyar vetőmagra alapozva zajlik majd a munka, ennek értelmében gyakorlatilag utóbbi előretolt kereskedelmi bázisaként is funkcionálna a vegyesvállalat, hatalmas piacot teremtve ezzel Magyarország stratégiai fontosságú termékének.

Mint minden korszerűsítési folyamatban, létfontosságú a megfelelően szakképzett munkaerő megléte, márpedig Kazahsztánban jelenleg ez nem áll rendelkezésre megfelelő mértékben. Szerencsére ez sem kerülte el a FLORA tagjainak figyelmét, így a kezdetben hazai agrárszakemberek bevonásával folytatott tevékenységgel párhuzamosan megkezdődik a szükséges kazah munkaerőbázis képzése is kazah diákok hazai egyetemek MBI képzésére történő delegálása által.

A FLORA Konzorcium tagjai:
Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság
Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság
DE AGTC KIT Karcagi Kutató Intézet

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.