BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztos, hogy a LED a jövő?

A jövő kétségtelenül a fénydiódás technológiáé a közvilágítás területén, ugyanakkor a jelentősen magasabb beruházási költségek és a technika további gyors fejlődése miatt ma még érdemes több műszaki, világítástechnikai lehetőséget mérlegelniük a közvilágítás modernizációjába belevágó önkormányzatoknak – vallják a közvilágítási rendszerek modernizálásával és üzemeltetésével foglalkozó GREP Zrt. szakemberei.

A fejlesztéseknek hála 5-8 év múlva a fénydiódás lámpák beruházási és üzemeltetési költsége egyaránt akár 50 százalékkal is csökkenhet. A modernizálásban gondolkodó helyhatóságoknak addig érdemes a már meglévő eszközökön elérhető megtakarítással tőkét gyűjteni a teljes LED-re váltáshoz.

Az elmúlt években a LED-es világítástechnika számos gyermekbetegségét leküzdötték már a gyártók. A korai fénydiódás világítótestek még a közvilágítás területén kevésbé alkalmazható kékes-zöldes fénnyel üzemeltek, ma már a tiszta fehér fényt kibocsátó berendezések uralkodnak a LED-es lámpatestek piacán. Hasonlóan fontos előrelépést jelentett az elmúlt években a fényszórási jellemzők tökéletesítése, hiszen a modern közvilágítási eszközökkel szemben alapkövetelmény, hogy a kibocsátott fény legnagyobb része a megvilágítani kívánt területekre essen, csökkentve ezáltal a felhasznált energia mennyiségét és az egyre nagyobb gondokat okozó fényszennyezést.

Az elkövetkező évek fő fejlődési iránya a diódák teljesítményének fokozása lesz a LED-es megoldások esetében. Amíg jelenleg a közvilágításban használt diódák darabja 1 watt felvett teljesítményből körülbelül 80-100 lumen fényáramot tud kibocsátani, 3-4 év múlva azonos villamosenergia-teljesítmény felvétel mellett ennek akár a kétszerese is elérhető lesz. Ezzel együtt fejlődnek majd a LED-es közvilágítási lámpák Achilles-sarkának tartott ún. meghajtó egységek is, amelyek nélkül a diódák nem tudnak fényt kibocsátani.

A teljesítmény növekedése és a lámpatestek ezzel párhuzamos zsugorodása akár 40-50 százalékkal is csökkenthetik az árakat és ezzel a beruházási költségeket, hiszen azonos fényviszonyok megteremtéséhez kevesebb dióda, kisebb hűtőbordák, kisebb lámpabúra, egyszóval kevesebb anyag kell majd.

Jelenleg még jelentős üzemidő-tartalékkal rendelkeznek a hálózaton nagy számban fellelhető kompakt fénycsöves és nátriumos lámpák – teljes lecserélésük ezért sem indokolt. Magyarországon eddig csupán két nagyobb fénydiódás fejlesztés zajlott le, Hódmezővásárhelyen és Komlón.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.