BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forma 1: sokat visz, de többet hoz

Az eddigi tapasztalatok szerint a magyarországi verseny nyereséges, vagyis sokkal többet hoz a konyhára, mint amennyit elvisz. Több mint 600 ezer dollárral emelkedett a 2012-es Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezésének jogdíja. Az idén kifizetendő jogdíj összege körülbelül 6,1 milliárd forint. Ugyanakkor egy felmérés szerint a futam 13 milliárd forinttal járul hozzá hazánk GDP-jéhez. A nem közvetlen hatások között pedig a rendkívül maga nemzetközi hírértéket kell megemlíteni, amelyet 6,7 milliárd forintra becsülnek.

A tavalyinál lényegesen kevesebb vállalkozó kért kitelepülési engedélyt a Hungaroringre a hétvégi Magyar Nagydíj idejére, és magánszállásokat hirdető táblákkal is alig találkozni. Míg tavaly 140 vállalkozó kérte a regisztrációt, most csupán 50 hasonló kérelem futott be a mogyoródi önkormányzathoz, bár ez az arány várhatóan még javulni fog. A vállalkozói kedv lanyhulásának a legvalószínűbb oka az lehet, hogy tavaly a vállalkozók a vártnál kevesebb bevételhez jutottak. Az önkormányzat az idén egyszerűsítette a jelentkezés feltételeit, de a vállalkozókat terhelő bérleti díjakra nincs ráhatása, hiszen azt a földterületek tulajdonosai, zömmel magánszemélyek szabják meg és szedik be. A regisztrált 50 kitelepülő vállalkozó közül 4 kempinget, 11 parkolót üzemeltet, a többiek büfét nyitnak vagy különféle ajándéktárgyakat árusítanak. A jelek szerint a korábbi éveknél kevesebben veszik igénybe a településen rendelkezésre álló magánszállásokat, a főút mentén szinte egyáltalán nem látni kiadó szobát hirdető táblákat.

Pedig a Magyar Turizmus (MT) Zrt. számos marketingeszközt „bevetett” annak érdekében, hogy minél több bel- és külföldi utazót csábítson a Hungaroringre. A szervezők tájékoztatása szerint a külföldi marketingakcióknak is köszönhetően idén 35 százalékkal több jegyet értékesítettek külföldiek számára. Ami pedig a belföldi turizmus ösztönzését illeti, rendkívül sikeresnek bizonyult a Hungaroring új akciója, amelynek keretében mind a 10 ezer, 9900 forintos jegyet értékesítették a programokra, az ország bármely pontjáról teljesen ingyenes tömegközlekedéssel, együttműködésben a BKK-val, a MÁV-Starttal és a VOLÁN-nal. Így előfordulhat, hogy több lesz a hazai néző, mint a külföldi.
Az MT adatai szerint a Forma 1-re érkező vendégek mintegy 200 ezer vendégéjszakát töltenek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Többségük visszatérő vendég, aki kifejezetten a futam kedvéért jön Magyarországra és több mint 3 napot töltenek nálunk átlagosan. Egy felmérés szerint a Forma 1 kb. 13 milliárd forinttal járul hozzá hazánk GDP-jéhez. A nem közvetlen hatások között pedig a rendkívül maga nemzetközi hírértéket kell megemlíteni, amelyet 6,7 milliárd forintra becsülnek. Ez a magas média-hírérték jelentős mértékben hozzájárul Magyarország pozitív turisztikai imázsának erősítéséhez szerte a világon.

Tudni kell, hogy több mint 600 ezer dollárral emelkedett a 2012-es Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezésének jogdíja. Az idén kifizetendő jogdíj összege körülbelül 6,1 milliárd forint. A Hungaroring Sport Zrt.-nek jelenleg 2016-ig van érvényes szerződése a mogyoródi futam megrendezésére. A cég beszámolója szerint az értékeítés nettó árbevétele 2011-ben 2,5 milliárd forint volt, ami az előző évhez képest 3,6 százalékos visszaesést mutatott. Gyulay Zsolt, a cég elnöke elmondta, hogy az eddigi tapasztalatai szerint a magyarországi verseny nyereséges. „Összességében sokkal többet hoz a konyhára, mint amennyit elvisz” – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy korábban nagyon magas árakkal dolgoztak a vendéglátósok a Hungaroringen, de mostanra változott a helyzet. „Szabályoztuk az árakat, egy sör hatszáz forintba kerül majd” – tette hozzá. A Forma 1-re érkezők száma az elmúlt években változott, de tény, hogy a költséges szórakozást eddig zömében a külföldiek  fizették meg. Arányuk 2009-ben 80 százalék volt. A válság évének kikiáltott 2009-ben a Forma 1 négy napja alatt 184 ezren látogattak ki a pályára, míg 2011-ben már 200 ezren. Ezzel együtt a szállodák Forma 1 alatti teljesítménye gyengült ugyanebben az évben. Ha nem is sokkal, de jelezve, hogy vagy más módon, vagy meg sem száll a külföldiek egy része. Az idei évre vonatkozóan szállodaipari körökből megtudtuk, biztatóan alakulnak az idei számok, de konkrét számokról még nehéz beszélni, mert korábbi évekkel ellentétben ma már nem mindenhol foglalják le a szállást hónapokkal korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.