BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: egyre több, már végelszámolt cég ellen indul felszámolás

Több mint 1200 céggel szemben indult felszámolás a második negyedévben Magyar-országon, ilyesmire korábban sosem volt példa. A helyzet minden bizonnyal tovább romlik az év hátralevő részében, mivel rendkívüli ütemben emelkedik a kényszer eljá-rások száma az ágazatban, melyek rendszerint felszámolással végződnek.

2012 első félévében 2366 felszámolási eljárást indítottak építőipari cégekkel szemben Ma-gyarországon, ez 13 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. „Sajnos a romló fizetésképtelenségi tendencia és az ágazat szerződésállományának vissza-esése is azt mutatja, hogy legalább év végéig folytatódik az építőipar mélyrepülése – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

A cégadatok oldaláról Tóth állítását az első félévben megindított 2890 végelszámolás is alátámasztja, mely 55 százalékos növekedést mutat múlt év első félévéhez képest. A társaság adatai alapján ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy 2012-ben rendkívüli módon megemelkedett azoknak a felszámolásra jutó cégeknek a száma és aránya, amelyekkel szemben korábban végelszámolás folyt.

2011 első félévében az összesen felszámolt 1746 építő-ipari vállalkozásból még csak mindössze 731-nél azaz mintegy 40 százalékuknál előzte meg végelszámolás a fizetésképtelenségi eljárást. 2012 első félévére ez az arány 66 százalékra nőtt. A végelszámolások akkor fordulnak át felszámolásba, amikor az eljárás során kiderül, hogy a cég nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek. 

A felszámolásba forduló végelszámolások 90 százaléka volt kényszer-végelszámolás, amit a cégbíróságok rendeltek el azokkal a cégekkel szemben, amelyek többszöri felszólításra és lefolytatott NAV vizsgálat ellenére sem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek.  

Az ÉVOSZ megfigyelései, adatgyűjtése alapján állítható, hogy még a közbeszerzési piacon is fokozódik az elvégzett teljesítmények igazolása körüli vita, nagy értékű munkáknál is birto-kon kívülre helyezik a közmegrendelők a kivitelezőket. Élve a feltétel nélküli bankgarancia adta lehetőséggel, a megrendelők a vitatott teljesítéseket sokszorosan meghaladós össze-geket hívnak le a kivitelezők garancia keretéből. Mindez nagyban járul hozzá a szakmailag felkészült, kiváló referenciákkal rendelkező cégek tömeges tönkremeneteléhez, piaci ellehe-tetlenüléséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.