BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot emelkedhet a benzin és a gázolaj ára is

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin és a gázolaj esetében is 5-7 forint áremelést indokolnak 20-án a GKI Energiakutató szerint. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 439 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet augusztus 22-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest számottevően emelkedett, átlagosan 3,2 százalékkal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára hasonló mértékben emelkedett, heti átlagban 3,0 százalékkal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során némileg gyengült, átlagosan 0,8 százalékkal – írják a GKI Energiakutató elemzői.

Hozzáteszik, a már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,1 százalékos, míg a gázolaj esetében 3,9 százalékos emelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin és a gázolaj esetében is 5-7 forint áremelést indokolnak 20-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 439 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet augusztus 22-én, szerdán a szakértők szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.