BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szárnyalhatnak az élelmiszerárak

Az élelmiszerárak további emelkedésére lehet számítani a világban - mondta Peter Brabeck-Letmathe, a Nestlé felügyelő bizottságának elnöke egy osztrák lapnak. A korábbi cégvezető egyúttal a génmódosított alapanyagok európai engedélyezése mellett érvelt.

A 2008-as után jelenleg is egy újabb élelmiszerár-válság közepén van a világ - jelentette ki Brabeck-Letmathe a Kurier című lap szerdai számában. Előzőleg harminc éven át csökkentek, mígnem 2008-ban akár 300 százalékkal emelkedtek az árak - mondta. Jelenleg ismét emelkednek egyrészt a szárazság, másrészt az élelmiszer-alapanyagok bioüzemanyag-gyártásban való feldolgozása következményeként - hangoztatta. "Már most is a válság közepén vagyunk és világos, hogy továbbra is emelkedő nyersanyag-árakkal kell számolnunk" - mondta a világ vezető élelmiszer-gyártójának felügyelő bizottsági elnöke.

A nyersanyagár-emelkedés elsősorban az alapvető élelmiszerek árában jelenik meg, és kevésbé a feldolgozott élelmiszereknél, éppen ezért a legalacsonyabb jövedelműeket érinti a leginkább - tette hozzá. Brabeck-Letmathe szerint a Nestlé eddig jól el tudta hárítani az áremelkedés hatását és 2012-ben sem várható változás. Lehetségesnek tartja azonban, hogy a további áremelkedés 2013-ban már érezteti a hatását.

A svájci központú nemzetközi vállalatbirodalom 1997-2005 közötti vezérigazgatója kijelentette, hibás döntésnek tartja, hogy Európában nem engedélyezik a génmódosított alapanyagok élelmiszeripari felhasználását.
"Mindmáig a világban egy ember sem halt meg génmódosított mezőgazdasági terméktől. Ha a politikusoknak meggyőződése, hogy a géntechnológia olyan rossz dolog, akkor minden olyan országba szóló repülőjegyet, ahol széles körben elterjedt a géntechnológia használata, figyelmeztetéssel kellene ellátni" - tette hozzá.

A Nestlé 1999-ben a fogyasztói tiltakozások hatására megszüntette egy Amerikában már hosszabb ideje forgalmazott termékének németországi forgalmazását. Brabeck-Letmathe ezzel kapcsolatban kijelentette, a Nestlé ma nem árul olyan termékeket Európában, amelyek géntechnológiailag módosított alapanyagot tartalmaznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.