BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vészhelyzetre figyelmeztették a magyar kormányt

Vészhelyzetként értékeli a hazai agrárium több szereplője a gabonahelyzetet, ugyanis az idei év rendkívüli szárazsága miatt félő, hogy nem lesz elegendő takarmány a téli hónapokra. A termelők szerint a kormánynak sürgősen be kell lépnie a piacra vevőként.

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy az állami cégeken keresztül milyen feltételekkel lehetne takarmányt készletezni – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. Az agrárium részéről nem először érkezett jelzés erre nézve. „A csak kukoricát termelő gazdáknak óriási vesztesége lesz, és félő, hogy az állattenyésztők nem jutnak hozzá a szükséges takarmánymennyiséghez" – nyilatkozta lapunknak Vancsura József.

A Gabonaszövetség (GOSZ) elnöke szerint az államnak 300-500 ezer tonna búzát, és majd 100-200 ezer tonna kukoricát kellene készleteznie, hogy biztosítsa a takarmányt a közeljövőben. „A raktárak megvannak, egy ilyen vészhelyzetben nem a termelőknek, vagy kereskedőknek, hanem a kormánynak kell lépnie" – tette hozzá az elnök.

„Nagy kérdés, hogy lesz-e elegendő takarmány Magyarországon az elkövetkezendő néhány hónapban" – vetette fel a kérdést Tóth István is. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára a vg.hu-nak kifejtette: „a takarmány jelenleg is nagy ütemben megy ki az országból.

Könnyen előállhat az a helyzet, hogy néhány hónap múlva arról lesz szó, a Concordiának és a TIG-nek akkor kellett volna gabonát vásárolnia, amikor azt még tonnánként 60 ezer forint körüli áron megtehette volna." A titkár hozzátette: „a szakma jelezte a helyzet komolyságát, innentől fogva a kormány felelőssége, hogy lép-e vagy sem."

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.