BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhant a Facebook - Zuckerberg kiesett a toplistáról

Mark Zuckerberg vagyona tegnap 423 millió dollárral csökkent, miután a Facebook részvényeinek árfolyama 4 százalékkal rekord mélységbe, 20,04 dollárra zuhant.

A Facebook alapítójának vagyonát jelenleg 10,2 milliárd dollárra becsülik, ezzel 400 millió dollárral elmarad az SAS Institute társalapítója, James Goodnight mögött, aki jelenleg a tízedik a Bloomberg tech milliárdosok listáján . Mark Zuckerberg, aki ezzel kiesett a top tízből, 503,6 millió Facebook részvény tulajdonosa, emellett mintegy 150 millió dollárnyi készpénzzel, illetve likvid eszközzel rendelkezik.

A tech milliárdosok listáját továbbra is Bill Gates vezeti, a Microsoft társalapítójának vagyonát 61,6 milliárd dollárra becsülik. A Wells Fargo private banking üzletágának ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor Zuckerberg most inkább a Facebook piaci részesedésének megtartása miatt aggódik, mint saját helyezésére a leggazdagabbak listáján. A portál részvényeinek árfolyama 38 százalékot esett a tőzsdei bevezetése óta, a múlt héten pedig a bevételnövekedés lassulásáról számolt be a cég.

Igaz, hogy a bevételei 32 százalékos emelkedéssel elérték az 1184 millió dollárt, ami kevéssel még az elemzői várakozásokat is felülmúlta, ám adózott eredménye 157 millió dolláros mínuszba csúszott. Szakértők szerint a május óta a Nasdaqon szereplő cég második negyedéves veszteségét nagyrészt a tőzsdére lépéssel kapcsolatos kiadások okozták: az elsődleges nyilvános forgalomba hozatal költségei 1,3 milliárd dollárt tettek ki.

Az egyszeri tételek figyelmen kívül hagyásával már kedvezőbb lehet a kép, hiszen az ily módon számított nyereség 295 millió dollárt (részvényenként pedig 12 centet) tesz ki. Tavaly egyébként ugyanebben az időszakban még 240 millió dolláros profitot könyvelhetett el a világ legnagyobb közösségépítő oldalát működtető cég.

A Facebook hivatalos adatai szerint a hálózatot havi gyakorisággal használók száma immár 955 millióra nőtt, 29 százalékkal többen vannak, mint egy évvel ezelőtt, a naponta odalátogatóké pedig – közel egyharmados növekedéssel – elérte az 552 milliót. Rohamléptekkel nő a hálózatra mobilkészülékekkel csatlakozó felhasználók száma is, ma már 543 millióan vannak azok, akik legalább havonta egyszer ilyen eszközzel facebookoznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.