BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU védővámmal harcolna Kína ellen, Merkel aggódik

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít napenergiára szakosodott európai cégek panasza ügyében, és eljárást kezdeményez a kínai konkurencia ellen.

A dömpingellenes panaszt júliusban terjesztette az Európai Bizottság elé 25, napenergiára szakosodott európai cég. A vállalatok a dömpingár alkalmazása mellett azt vetik az érintett vállalatok szemére, hogy visszaélnek a kínai állam által számukra nyújtott támogatással. Az EU Kína legjelentősebb exportpiaca a szektorban, tavaly 21 milliárd euró értékben adtak el napenergiával kapcsolatos termékeket a térségben a kínai cégek.

"Ez az eddigi legjelentősebb dömping-ellenes panasz, amely valaha beérkezett a testülethez" - közölte az Európai Bizottság. A panasz szerint Kína 2011-ben 21 milliárd euró értékben exportált napenergiával kapcsolatos technológiai eszközöket az Európai Unióba. Karel de Guchtnak, az EU kereskedelmi biztosának 15 hónap áll rendelkezésére arra, hogy megvizsgálja a piaci helyzetet, és döntsön arról, hogy kivessen-e bűntető vámot. Ám Brüsszel már most azzal fenyegetőzik, hogy kilenc hónapon belül ideiglenesen védővámokat vezet be. Ezt az európai kereskedelem védelmére hozott szabályok megengedik ugyan, amennyiben az illegális olcsó importra vonatkozó bizonyítékok elégségesek, ám az európai cégek megtorló akcióktól tartanak. 

Davide Cucion, a Kínában működő, 1 700 tagvállalatot tömörítő kínai Európai Kereskedelmi Kamara elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak kijelentette: a legjobb megoldás az lenne, ha konstruktív párbeszédet folytatnának az ügyben.

A kínai nagyvállalatok kereskedelmi háborúval fenyegetőznek, ez pedig mindkét félnek óriási veszteségeket okozna. Angela Merkel német kancellár legutóbbi pekingi látogatása során azt követelte, hogy dömpingellenes eljárás helyett tárgyalásokra kerüljön sor. Szintén a procedúra ellen emelte fel a szavát a Bosch vezetősége, ugyanakkor Peter Altmaier környezetvédelmi miniszter szerint igenis szükség van a védővámokra a tisztességes verseny érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.