BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

iPhone: a vevők tülekednek, a gyártónál verekednek

Az Apple legfőbb beszállítójának számító tajvani székhelyű Foxconn Technology bezárta a Kína északi részén található gyárát, miután tömegverekedés tört ki a munkások körében. A gyárral nem ez az egyetlen probléma mostanában, többen is hevesen támadták a körülmények miatt. A Foxconn folyamatosan javítja a körülményeket, de persze akad még tennivaló.

A 79 ezer embert foglalkoztató, autóipari, elektronikai, és az új iPhone alkatrészeit is gyártó és összeszerelő Foxconn üzemében egy személyes vita fajult egy körülbelül 2 ezer munkavállalót  érintő tömegverekedésbe, amelyben 40 fő sérült meg – számolt be a BBC News. Az incidens helyi idő szerint vasárnap este 11 óra körül egy magánkézben lévő szálláshelyen kezdődött, amelyet a rendőrség hajlani 3 órára fékezett meg. A vállalat közleménye kitér arra is, hogy az üzem a mai nap folyamán a rendőrségi vizsgálat miatt zárva tart. A történtek miatt a Foxconn International Holdings Hong Kongban jegyzett részvényének árfolyama több százalékos csökkenést szenvedett el.

Már korábban is voltak gondok

A mostani összetűzés nem az első volt a Foxconn háza táján: az év elején a gyártó éttermében alakult ki egy körülbelül 100 embert érintő tömegverekedés. A vasárnapi vita oka még nem ismert, és a Foxconn sietett leszögezni, hogy nagy valószínűséggel nincs köze a napi munkához és magához a társasághoz sem, de könnyen elképzelhető, hogy mégis összefüggésbe hozható a cégnél tapasztalható, számos kritikát kapott rossz körülményekkel.

Egy amerikai munkajogi szervezet az Apple megbízásából megvizsgálta, milyenek a munkakörülmények a cég legfőbb kínai beszállítójánál, a Foxconnál. A tavaszi eredmények szerint a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójánál embertelen körülmények között dolgoztak a kínai munkások. Az amerikai Fair labor Association (FLA) szakértői ugyanis arról számoltak be, hogy a Foxconn üzemeiben a munkások a túlságosan hosszú munkaidőre, az egészségüket és a biztonságukat érintő veszélyekre és a rossz információáramlásra panaszkodtak.

Az FLA szakértői február közepén kezdték el vizsgálódásaikat a Foxconn senzeni üzemeiben, ahol 2010-ben több munkás öngyilkosságot követett el. A csaknem négyhetes elemzés során több mint 35 ezer dolgozót kérdeztek ki. A megkérdezett alkalmazottak 64 százaléka állította, hogy még a minimális életszínvonal fenntartására sem elég a bére. Az eredmények szerint a dolgozók túllépték az FLA által megállapított heti 60 munkaórás felső határt, ráadásul Kínában a megengedett heti munkaidő 40 óra, és havonta legfeljebb 36 túlóra engedélyezhető. Sőt mi több: a termelés intenzív szakaszaiban a heti átlagos munkaidő meghaladta a 60 órát. Egyes munkások a hetente garantált egy szabadnapot sem kapták meg. A Handelsblatt akkori beszámolója szerint a Foxconn megígérte, hogy a munkaidőt 2013 nyaráig összhangba hozza a törvényes előírásokkal.

Az FLA legutóbb augusztusban vizsgálta a gyártónál tapasztalható körülményeket, és megállapították, hogy az Apple és a tajvani cég már jelentősen javította azon kínai gyáraik munkakörülményeit ahol az iPhone-ok és az iPadek döntő többsége készül, azonban van még mit tenni az ügyben. Az FLA akkori állásfoglalása szerint a kínai törvények megkövetelik, hogy a társaságok a munkaórák számát legalább harmadával csökkentsék annak a több százezer munkavállalónak, akik a Foxconn gyáraiban dolgoznak szerte Dél-Kínában. A Foxconn akkori bejelentése szerint tovább csökkentik a túlórák számát. Jelenleg a kínai munkások a normál munkaidejüknél hetente 20 órával töltenek többet munkahelyeiken, a mostani közlemény szerint ezt 9 órára szállítják le. A Foxconn ezt annak ellenére lépi meg, hogy az intézkedés a munkaköltségek növekedéséhez vezethet.

„Ez egy kihívás számunkra. A túlórák számának csökkentése azt jelenti, hogy több embert kell felvennünk, valamint többet kell az automatizálásba és a robotikába fektetnünk”  – állítja Louis Woo, a Foxconn vezérigazgatójának asszisztense. Ezen felül a több munkás több szálláshelyet és szabadidős létesítményt kíván, amelyeknek létrehozása sok időt vesz igénybe – tette hozzá. Woo szerint ha a munkavállalóinktól nagyobb fokú lojalitást várhatnak az intézkedések eredményeképpen, akkor az minden bizonnyal a költségek megtakakarításához vezethet majd. A lépéseknek más előnyös hozadéka is lehet: növekedhet a termelékenység is, ami természetesen kihat majd a cég nyereségességére is  – tette hozzá a szakember. Louis Woo úgy nyilatkozott, hogy „nem csak helyesen kívánnak cselekedni a változtatásokkal”, hanem más vállalatoknak is példát kívánnak mutatni.

A bevezetés elkezdődött

Az kérdés, hogy a gyár leállása milyen hatással lesz az Apple vezető termékének, az iPhone-nak a napokban zajló bevezetésére. Az iPhone 5 iránti kereslet meghaladta a kezdeti kínálatot, az előrendelése első nap túllépte a kétmilliót, ezzel az új modell több mint kétszeresen szárnyalta túl az előző rekordot, amelyet az iPhone 4S tartott egymillió darabbal. Az új iPhone készülék értékesítése pénteken kezdődött meg Ausztráliában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hongkongban, Japánban, Kanadában, Németországban és Szingapúrban, 22 országban, többek között Magyarországon is e hét pénteken kerül a boltokba. Az iPhone-ok eddigi generációiból több mint 243 millió darab kelt el világszerte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.