BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldre koncentrált tapasztalat

Hazai fejlesztők szerint nem kell temetni a magyar ingatlanpiacot, de annak beindulásáig külföldi projekteken is kamatoztatják a felhalmozott pénzügyi és szakmai tudást. A TriGranit több projektet is visz Lengyelországban és az orosz piacon, a Futureal pedig a közös vállalkozásokon alapuló lehetőségeket keresi.

A jelentős piaci pozíciót betöltő magyar ingatlanfejlesztők továbbra is látnak fantáziát a hazai piacban, több projektjük is fut egyszerre, de a szabad kapacitások kihasználása érdekében már jó ideje az országhatáron kívül is igen aktívak.

„Nem gondolom, hogy temettük és temetnünk kell a magyar piacot, de a fejlesztésekhez persze sok mindenre van szükség: elsősorban finanszírozásra, piacbővülésre, továbbá bérlőkre és vásárlóerőre. Ha úgy hozná a helyzet, a TriGranit ma Budapesten 500 ezer négyzetméternyi ingatlanfejlesztést tudna azonnal elkezdeni, ennyi telek áll a rendelkezésünkre, de most nincs miért sietni” – mondta a Világgazdaságnak Török Árpád, a társaság vezérigazgatója. Figyelemmel kísérik a hazai ingatlanpiacot befolyásoló feltételeket és azonnal lépnek, amint azok kedvező irányba változnak.

A TriGranitnál jelenleg folyik a sikeres oroszországi beruházásuk, a 24 ezer négyzetméteres Torgoviy Kvartal bevásárlóközpont további 32 ezer négyzetméteres második fázisának fejlesztése. A labdarúgó Eb-re készítették el a poznani pályaudvar felújított épületét, és jövőre készül el a negyedmilliárd eurós, 140 ezer négyzetméteres Poznan City Center bevásárló- és szórakoztatóközpont. Tavaly adták át a krakkói B4B irodaház-együttes első két épületét, jövőre már készen áll a 32 ezer négyzetméteres komplexum mind a négy irodaháza. Tervezési fázisban van egy jelentős zágrábi és szlovákiai irodaház-fejlesztés is.

Folynak a ljubljanai Emonika városközpont átalakítást célzó beruházásunk előkészületei, a társaság beadta az építésiengedély-kérelmet, melynek elbírálására várhatóan ősszel sor kerül. Ennek birtokában 2013 tavaszán megkezdik a mintegy 200 ezer négyzetméteres bevásárló-, szabadidő- és szórakoztatóközpont építkezését. A két fázisban megvalósuló projekt tervezett beruházási költsége mintegy 250 millió euró.

„A hazai ingatlanpiacot tényleg nem kell eltemetnünk, de az igaz, hogy kómás állapotban van, amiből a jelenlegi helyzetben csak különleges projektek ébreszthetik fel” – véli Futó Gábor, a Futureal alapító tulajdonosa. A Futureal idehaza a Corvin sétány projekt keretében Magyarország jelenleg legnagyobb lakásprojektjén dolgozik, a döntően a KPMG-nek készülő irodaház fejlesztése pár héten belül megindul, valamint folyik az Etele térre tervezett városközpont előkészítése is.

Az országhatáron kívül a Futurealnál is Lengyelországban látnak valódi potenciált, ahol tavasszal az ország észak-nyugati részén készült el a 32 400 négyzetméteres NoVa Park bevásárló- és szabadidőközpont egy 120 millió eurós beruházással keretében. Ez a kereskedelmi beruházás lett a magyar társaság első projektje, melyet a 100 millió eurós Partnerségi Programjának keretében valósított meg Lengyelországban.

Futó Gábor közlése szerint továbbra is keresik a hasonló, más fejlesztőkkel közös projekteket a régióban, mert a meglévő pénzügyi és szakmai hátteret így lehet a leghatékonyabban kihasználni. „A Futurealt éppen ez stratégia különbözteti meg a versenytársaktól, hiszünk abban, hogy a közös vállalkozások vezetnek sikerre. Tőkekihelyezésről illetve szakmai hozzáadott értékről beszélgetünk, ezt a kettőt tudjuk adni és úgy látom, hogy most ennek nagyon pozitív a fogadtatása.” – tette hozzá a tulajdonos.

Az új stratégia keretében eddig három befektetés történt, több mint harmincmillió euró értékben. A Nova Park mellett a KPMG új budapesti székház projektjét indították el illetve egy oroszországi tőkebefektetési akcióban vesznek részt. Utóbbinál pénzügyi befektetőként 10 millió euróval szálltak be a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, az amerikai Hines orosz portfóliójának fejlesztéséhez.

Az együttműködési lehetőségek terén új célország a szomszédos Ausztria, ahol egy újabb projekt van előkészítő fázisban, azonban a kezdeti stádium miatt titoktartási szerződés köti még a céget. Futó Gábor a Futurealtól függetlenül 15 millió dollár kezdő tőkéjű vállalkozást indított el az Egyesült Államokban, amelynek célja egy lakóingatlanokból álló portfólió kialakítása. Első lépésben 4-5 városra koncentrálva 500 ingatlan kerül a portfólióba, később a társaság külső befektetők számára is elérhetővé kívánja tenni befektetési tapasztalatait.

Külfödiek is fejlesztenek
A svéd Skanska közel 18 ezer négyzetméteres Green House nevű fejlesztését az év végén adja át, jövőre készül el a belga Atenor a Váci Greens névre hallgató beruházás 15,5 ezer négyzetméteres, első ütemével. A Skanska újabb, 26 ezer négyzetméteres Nordic Light irodaházára már megvan minden engedély, az őszi indulás kizárólag a Green House teljesítményét múlik. Egy szintén a Váci úton épülő 19 ezer négyzetméteres irodaházzal indítja el magyarországi tevékenységét a szlovák központú HB Reavis ingatlanfejlesztő csoport az év végén. A belga Codic akár több projekt elindulását is kilátásba helyezte: a Margit körúti, a Váci úti, és a Dózsa György úti beruházások az előbérleti szerződéseken és a finanszírozás megszerzésén múlik csak.

Az üzlethelyiségeket kínáló fejlesztlések kapcsán a német hátterű ECE az Árkád bővítését márcusi átadással ígéri, de a fejlesztő bejelentette azt is, hogy Óbudán is tervez egy új bevásárlóközpontot. A luxemburgi székhelyű Orco csoport Váci 1 nevű projektjének egy részét a legutóbbi információk szerint a ősszel adhatják át. A lengyel Echo Investment is fejleszthet, miuátn felmentést kapott a Zuglóba tervezett Mundo Bevásárlókoztatóközpont esetében a plázastop alól.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.