Nem tesz egészségesebbé a bioélelmiszer, de a fogyasztó növényvédőszereknek való kitettségét csökkentheti a fogyasztásuk– állapítja meg a Stanford Egyetem kutatása, melyről a BBC számolt be.
Az amerikai kutatók 17 olyan tanulmányt néztek át, amely a bioélelmiszerekkel táplálkozók egészségi állapotát veti össze másokéval, és 223 kutatást, amely az ételek – gyümölcs, zöldség, gabona, hús, tej és tojás - tápértékét, a bennük található baktérium, gomba és rovarirtó mennyiségét vizsgálta.
Összességében nem volt különbség a tápértékben, de az organikus étel 30 százalékkal kisebb eséllyel tartalmazott növényvédőszert, rovarirtót. A zöldségek és gyümölcsök ugyanannyi vitamint tartalmaztak, a tej ugyanannyi proteint és zsírt, függetlenül attól, hogy bio- vagy nem bioélelmiszerről van szó. Az egyetlen különbség néhány, de nem mindegyik mérés szerint a tejek omega-3 tartalma volt.
Az organikus élelmiszer emellett több nitrogént tartalmaz, a tudósok szerint ez amiatt lehet, hogy más trágyát-műtrágyát kapot és más érettségi fokon szedték le illetve aratták, de mindennek az egészséghez nincs köze – állítják.
A kutatók megjegyzik, hogy egyik kutatás sem követte két évnél hosszabb ideig az alanyokat, így a hosszútávú hatások felmérhetetlenek. Hozzáteszik azt is, hogy az értékek nagy szórást mutatnak, ami nem meglepő, hiszen a talaj vagy az időjárás is állandóan változik egy ilyen a kutatásban.
A kutatás kritikusai szerint a növényi próbákat nem lehet olyan egzakt módon kezelni mint egy gyógyszerpróbát, ezáltal a különböző kutatások közötti különbségek is torzulnak. Rámutatnak arra is, hogy korábban „korrekt statisztikai analízissel” készített kutatások valójában szignifikáns különbséget mutattak a tápértékekben bio és nem bio között.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.