BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsó hőre hajt a Főtáv

Jelentős fejlesztések folynak és újabbak is indulnak hamarosan a fővárosi távfűtő társaságnál. A Főtáv célja a távhő és a használati melegvíz végfelhasználói árának csökkentése.

A Főtáv Zrt. a mostaninál sokkal olcsóbban szeretne hőhöz jutni, hatékonyabban működni, és nagyobb piacot kiszolgálni. Végcélja a távhő és a használati melegvíz végfelhasználói árának csökkentése. „Arra törekszünk, hogy 5-7 éven belül értéknövelő tényezővé váljon a távfűtés megléte az ingatlanok esetében ugyanúgy, ahogyan a nyugat-európai országokban” – jelentette be csütörtöki tájékoztatóján Fekete Csaba, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója.

A cég középtávon 15,6 milliárd forintnyi, hosszú távon további 4,35 milliárd forintnyi fejlesztésre készül. Befejezné például az észak-budai telephelyén lévő, 2008-ban indított, majd elakadt biomassza alapú, 20 megawatt hőteljesítményű beruházását, 2,55 milliárd forintból. Ezzel évi 8 millió köbméter földgázt kellene vásárolnia, ami azért is fontos, mert az általa vásárolt hő 96 százaléka ma gázüzemű erőművekből származik. A biomasszaprojekttel kapcsolatban derűlátásra adhat okot, hogy a jövő el elején életbe lép a megújulóalapú energiatermelés új támogatási rendszere, a Metár.

Olcsóbb és több hőt ígér a rákospalotai hulladékégető is. A létesítménytől annak köszönhetően vásárolna az eddiginél nagyobb mennyiséget, hogy hasznosulna az égetőműben a ma még a levegőbe engedett hője is. A többlethő egy része egy új vezetéken eljuthatna az újpalotai lakótelepre is. Többet vásárolna a Főtáv a rákospalotai után a második legkedvezőbb árú forrásától, a Csepeli Erőműtől is. Ehhez azonban le kellene fektetnie egy távhővezetéket a Duna alatt Kelenföld, egy másikat pedig Kispest felé.

További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.