BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez is eljött: Az USA-ban nyit gyárat a kínai PC-gyártó

A Lenovo megnyitja első amerikai üzemét, amelyben várhatóan 2013-ban kezdődhet meg a gyártás.

A kínai PC-gyártó közlése szerint az észak-karolinai Whittsett-ben felépülő gyárból a "Think" márkacsaládhoz tartozó laptopok, asztali gépek, táblák és szerverek kerülnek ki, amelyeket az amerikai piacokon értékesítenek majd. A Lenovo nem adott információt a beruházás anyagi oldaláról, de azt elárulta, hogy az új telephellyel 115 munkahelyet teremt.

A Lenovo eddig Kína mellett Brazíliában fejlesztette gyártókapacitásait, az amerikai telephelyen a gyártás költségei természetesen magasabbak lesznek, de lendületet adhatnak a cég amerikai tevékenységének azon a piacon ahol a negyedik helyet foglalja el. David Schmoock, a Lenovo észak-amerikai elnöke szerint a döntésben szerepet játszik az is, hogy az amerikai vásárlók értékelik, ha egy cég az országukban is termel. A menedzsment állítja, hogy nem csak PR-fogásról van szó, Gerry Smith, a Lenovo globális ellátási láncának vezetője úgy látja, ezzel is közelebb kerülnek a termelés legnagyobb piacokra telepítéséhez. "Most már elég nagyok vagyunk ahhoz, hogy ezt az Egyesült Államokban is megtegyük" – fogalmazott a menedzser.

A Lenovo úgy látja, az amerikai üzem megnyitása nem azért szükséges, mert ezzel javíthatnak a cég imázsán, mivel "a vásárlók tudják, hogy a Lenovo globális vállalat". Schmoock a WSJ szerint itt arra utal, hogy az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokra hivatkozva következetesen kizárja a legnagyobb kínai tech vállalatokat a közbeszerzésekből, aminek főként a hálózati eszközöket gyártó Huawei és a ZTE látja kárát.

A közelmúltban mind a két említett cég vezetőinek egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson olyan kérdésekre kellett felelniük, mint: "mit tenne, ha a kínai kormány az amerikai ügyfeleiről kérne információkat?". Obama elnök a közelmúltban személyesen akadályozta meg, hogy egy kínai kézben lévő vállalat szélerőmű telepeket vásároljon Oregonban, arra hivatkozva, hogy a terület repülésbiztonsági okokból nem adható át.

Az IDC adatai szerint a Lenovo a globális PC-piac 15 százalékát tudhatja magáénak, ezzel a második helyen áll a HP mögött, az Egyesült Államokban viszont csak 8 százalékos a részesedése, ezzel negyedik a HP, a Dell és az Apple mögött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.