BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gondja lehet Merkelnek - emelkedik az áram ára

A jövő évtől kezdve egy négytagú német családnak évente 50 euróval többet kell majd fizetnie az áramért.

Jochen Homann, a német szövetségi hálózati ügynökség elnöke a Süddeutsche Zeitung keddi számának nyilatkozva kifejtette, hogy a németországi áramfogyasztóknak a jövő évben erőteljes áremelésekkel kell számolniuk. Az általa vezetett hatóság adatai szerint ezzel a megújuló energiához nyújtott támogatás összege csúcsmagasságot, több mint 20 milliárd eurót fog elérni.

Az árrobbanás zavarba hozza Angela Merkel szövetségi kancellárt – írja a müncheni lap, ugyanis világossá válik: a német kormány nem tudja tartani az energiapolitikája terén tett  egyik fontos ígéretét. Merkel ugyanis 2011 nyarán a parlamentben ismertette az úgynevezett energiafordulatra vonatkozó terveit, és ígéretet tett arra, hogy a megújuló energiához nyújtott támogatás összege nem fogja meghaladni az akkori nagyságrendet.

A 2013-ra vonatkozó több mint 50 százalékos emelés azonban vélhetően újabb vitát kelt Németországban az úgynevezett zöld áramhoz  - mindenekelőtt a napenergiához - nyújtott támogatásról, hiszen az emelés közvetlenül érinti a fogyasztókat. 

A támogatás arányos részét valamennyi áramfogyasztónak felszámítják, egy évi 3 500 kilowattórát fogyasztó négytagú család terhelése évi 125-ről 175 euróra emelkedne. Ráadásul a német áramárak már ma is a legmagasabbak közé számítanak egész Európában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.