BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiskereskedelem: Legjobb esetben is csak lassabban zuhanunk

Augusztusban 2,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene – közölte a KSH. Továbbra is a forgalom majdnem felét kitevő élelmiszer-kereskedelemben a legnagyobb a baj: az árak 6,3 százalékos növekedése mellett másfél százalékkal csökkent a bevétel.

Augusztusban a kiskereskedelmi értékesítés volumene  2,4 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 1,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól – áll a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentésében. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben augusztusban 739 milliárd forint, az első nyolc hónapban 5263 milliárd forint értékű forgalmat realizáltak.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene – az élelmiszer árak 6,3 százalékos emelkedésével párhuzamosan – augusztusban 1,5 százalékkal mérséklődött, az év első nyolc hónapjában stagnált az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban az élelmiszerek tették ki az összforgalom 44,8 százalékát.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene augusztusban 3,5 száalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A legnagyobb mértékű visszaesés (9,3 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett.

A csökkenés mértéke meghaladta az átlagot az iparcikküzletekben (4,8 százalék) is. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a textil-, ruházati és lábbeli (2,6 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (1,9 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb kiskereskedelemben (1 százalék) is. 

Folytatódott – a magas üzemanyagárak mellett – az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése is: az eladások augusztusban 3,3 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,8 százalékkal mérséklődtek az összforgalom ötödét kitevő szegmensben. Üdítő kivételt továbbra is a csomagküldő és internetes kiskereskedelem jelent, ahol ebben a hónapban 46,6 százalékos volt a növekedés. 

Legjobb esetben is csak lassabban zuhanunk

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője azt mondta: az adatok beleillenek az előző hónapok tendenciáiba. A magas munkanélküliség, a bizonytalan kilátások, a magas törlesztőrészletek, a csökkenő reáljövedelmek miatt a háztartások fogyasztása gyengén alakul. Havi szinten kisebb volt a visszaesés augusztusban, mint júliusban, de az éves visszaesés üteme nagyságrendileg ugyanannyi, mint egy hónappal korábban, és az év első nyolc hónapjában is a elmaradt az egy évvel korábbitól a kiskereskedelmi forgalom - hívta fel a figyelmet.

A kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az idén és jövőre is a reálbérek csökkenésére számítanak, és arra, hogy a munkanélküliségi ráta is a kétszámjegyű tartományban marad. Ezért a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, így a belső kereslet nem fog támaszt adni a gazdasági növekedésnek. A vezető elemző szerint a legtöbb, ami várható 2013-tól, hogy a visszaesés üteme mérséklődik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentését kommentálva pozitívumként értékeli, hogy 2012 első nyolc hónapjában éves alapon stagnálni tudott az élelmiszer és élelmiszer jellegű termékek értékesítése a kedvezőtlen globális gazdasági klímában.

Az üzemanyagtöltő állomások értékesítése továbbra is elmaradt az előző év azonos időszaki értéktől. Augusztusban az eladások 3,3 százalékkal, míg és az első nyolc hónap egészét tekintve 2,8 százalékkal estek vissza.

A bevásárlóközpontok nem bizakodóak

A magas üzemanyagárak mellett is folytatódott az üzemanyagtöltő állomások forgalmának csökkenése, mely egybevág azzal a ténnyel, hogy a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) statisztikái alapján egyre kevesebben érkeznek autóval a bevásárlóközpontokba, így a fogyasztói kosár értéke is csökken, mely a forgalom csökkenéséhez vezet. A nemzetközi nagy kereskedelmi láncoknál sincs expanzió, nem keresnek új telephelyeket, így a bevásárlóközpontok esetében nehezebb a bérbeadás. A kereskedelmi egységek optimalizálják üzleteiket, a gyengébben működőket bezárják és jelentősebb marketing tevékenységgel erősítik meglévő üzleteiket.   

Figyelemre méltó a csomagküldő és internetes kiskereskedelem bővülés (46,6 százalék). Sok esetben a vásárló a bevásárlóközpontban megtekinti, kipróbálja a terméket, majd az interneten kedvezményesen megvásárolja – panaszolják a bevásárlóközpontok

Az EU-ban is csökkenést mértek

Az Eurostat eddig rendelkezésre álló adatai alapján az unió 10 országában mérséklődött a kiskereskedelemi forgalom augusztusban, míg 12 országban növekedést, regisztráltak. Az eurózónában 1,3 százalékos volt a visszaesés átlagos mértéke, míg az EU 27 átlagára vetítve stagnálás volt megfigyelhető.

A nagykereskedők is gondban

A PartnerControl friss felmérése szerint a nagykereskedelem bedőlési aránya 5,3 százalék, ami egy évvel korábban 4,52 százalék volt, ez jelentősen meghaladja a szintén igen magas 4,21 százalékos országos átlagot. A tavalyi évben a nagykereskedelmi cégek körében az adott fizetési határidő átlagosan 31 nap volt, ami most 30 nap ugyan, de kifizetésre váró számlák esetében az átlagos fizetési késedelem viszont 16 napról 19-re nőtt egy év alatt. Az átlagos pénzhez jutási idő napokban nézve így már 50 a tavalyi 48-hoz képest.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.