BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OKSZ: Állami támogatás kell a pénztárgépek "okosításához"

Állami támogatásra lesz szükségük a kereskedőknek ahhoz, hogy a pénztárgépet összekössék az adóhatóság rendszerével. A költségek azonban legkorábban hetek múlva derülhetnek ki.

Vannak trükkjei a pénztárgépek és az adóbevallások manipulálásának, de ezeket nem részletezném – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, hozzátéve: a trükközést jelentősen megnehezítheti a pénztárgépek és a NAV közti online kapcsolat.

De csak az adóhatóságnál regisztrált gépek esetében. Mert piaci hírek szerint vannak a NAV által "ismeretlen" kasszák is az üzletekben és vendéglátó helyeken. Aztán hol ezt, hol a NAV által ismertet használják, és ügyelnek arra, hogy a regisztrált gép fekete doboza elegendő bevételt rögzítsen, hogy ne hívják fel magukra az ellenőrök figyelmét.

A fentieket nem kívánta kommentálni az OKSZ főtitkára, aki szerint a kereskedelmi vállalkozásoknak ugyanakkor egészen biztosan szükségük lesz valamiféle állami támogatásra az eszközök cseréjéhez vagy átalakításához, hiszen a szélsőségesen éles versenyben minden piaci szereplő lehetőségei nagyon korlátozottak.

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy Matolcsy György pénteki bejelentése kapcsán a legalapvetőbb kérdésekre – hogy az adóhatóság milyen gyakorisággal, milyen részletes adatokat kérhet le a jövőben –, még nem tudjuk a választ. Így a várható költségek nem lehet megbecsülni, amíg az NGM el nem készíti a végrehajtási rendeletet. Ennek függvénye lehet az addicionális hardver- és szoftverigény. A tájékoztatásra azonban még várnunk kell, hiszen a gazdasági tárca közlése szerint a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki.

Részletek a szerdai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.