BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új vezér lesz a Hungaroringen

Gazsi Júlia válthatja Gyulay Zsoltot a Hungaroring Sport Zrt. élén.

Gyulay Zsolt töltheti be a dohánytörvény alapján felálló állami vállalat, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) vezérigazgatói posztját, miután a Hungaroring Sport Zrt. (HS) elnök vezérigazgatója elfogadta a kormány ez irányú felkérését. A cégvezető a Világgazdaság kérdésére elmondta: a most felálló társaság irányítása az első évben rendkívül intenzív munkát igényel, ami nem teszi lehetővé, hogy más vállalat operatív működtetésében is részt vegyen. Részben ezért – részben a két állami cég irányításából eredő összeférhetetlenség miatt – Gyulay Zsolt lemond a HS vezérigazgatói posztjáról.

A szakember lapunknak jelezte: bár elnöki pozícióját megtartja a Forma-1-es Magyar Nagydíjat is szervező cégben, október 28-ára azonban rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen benyújtja lemondását a vezérigazgatói posztról, s utódjául jelenlegi helyettesét, Gazsi Júliát javasolja majd.


Az állami monopóliumba kerülő dohány-kiskereskedelmi rendszer működtetéséért felelős NDN első éve valóban igen sűrű lesz, mert bár hivatalosan csak 2013. július 1-jétől ellenőrzi az állam a cigarettaértékesítést, addig le kell bonyolítani a koncessziós pályázatokat, amelyeken eldől, hogy a jövőben mely cégek vehetnek részt az elosztásban. Gyulay Zsolt lapunknak jelezte: a társaság szervezi a november 15-én kiírandó pályázatokat, amelyekre 60 napig, tehát január közepéig lehet majd jelentkezni. Ezt követően a társaságnak további 60 nap áll rendelkezésére, hogy elbírálja a beérkező pályázatokat – amelyekből szakértők szerint akár 15-20 ezer is lehet – majd alig több mint egy hónapja lesz az NDN-nek arra, hogy megkösse a szerződéseket a több ezer kiskereskedővel (a szeptemberben elfogadott dohánytörvény nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol).

Gyulay Zsolt elmondta: bár nehéz előre megjósolni a társaság erőforrásigényét, az új cégnél a kezdeti időszakban a szaktárca kalkulációi szerint 50-60 ember dolgozhat. A pályázati szakasz lezárását követően ugyanakkor már „csak” a koncessziók kezelésével és az értékesítési jogot szerző kiskereskedelmi egységek ellenőrzésével kell foglalkoznia a társaságnak, így jövő nyártól jóval kisebb apparátus is elegendő lehet. A cégvezető most úgy kalkulál, hogy 20-25 főre csökkenhet az alkalmazottak száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.