BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

VDSZ: A Matolcsy csomag a munkavállalókkal szembeni arcátlanság

Költségvetési korrekciós javaslatának visszavonását követeli Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől csütörtöki közleményében a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), amiért az szerintük jövedelemcsökkenést hoz a kispénzű munkavállalóknak.

A vegyipari szakszervezet megdöbbenésének ad hangot a cafetéria "lefejezése" miatt, és tiltakozik, amiért a kormány a szakszervezetek által követelt adócsökkentés helyett "újabb megszorító csomaggal" sújtja a kispénzű munkavállalókat.

A VDSZ szerint a bejelentett intézkedéssorozat több eleme is felháborító, illetve bevezetése "egyenesen a munkavállalókkal szembeni arcátlanság". Az ilyen lépések között említi egyes béren kívüli juttatások adóterhének növelését, hiszen "a béren kívüli juttatások fontos elemei a bértárgyalásoknak, ezekkel a kedvezőbb adózású tételekkel lehetett legalább némi pluszjuttatást - jövedelmet - kiharcolni a munkavállalók számára".

Székely Tamás, a VDSZ elnöke a közleményben kiemeli: a korábban adómentes, 18 ezer forintos cafetériakeret tavalyi, drasztikus csökkentése is már 10 százalékos veszteséget jelentett a 180 ezer forintnál kevesebbet keresőknek, és a cafetéria újabb adóemelése százezreknek okoz majd további bevételcsökkenést. A szakszervezeti vezető egyben abbéli aggodalmának ad hangot, hogy a most bejelentett adóterhek mellett egyre kevesebb munkáltató fog drága béren kívüli juttatásról gondoskodni a dolgozóinak, s ezzel tovább romlanak az amúgy is nehéz helyzetben élők kilátásai. A szakszervezet elvárja, hogy a miniszter adóemelés helyett a terhek csökkentését, a jövedelmek csökkentése helyett pedig minimálbéremelést jelentsen be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.