BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a cafeteriának? - Már most tanácstalanok a cégek

Úgy tűnik, hogy kevesek kiváltsága lesz a reálbérük értékének megőrzése a "Fizetésemelés 2013" országos kutatás adatai alapján – mondta a Dara Péter szakértő, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.

A héten megkezdett bértárgyalásokon a kormányzat a jelenlegi inflációs előrejelzésében szereplő 4,3 százalékos tarifaemelkedéssel számol jövőre a minimálbérnél és garantált bérminimumnál. A tárgyalások kezdetén a munkaadói oldal önmagában az emelést is meggondolandónak tartja, míg a szakszervezetek ennél jóval magasabb emelést szeretnének mindkét területen. Ez azonban csak két terület, de mi van azokkal, akik ennél magasabb összegű fizetéssel rendelkeznek?

A DEVISE Hungary és a Simconsult által készített "Fizetésemelés 2013" című országos kutatás adataiból az látszik, sokan lesznek, akik egyáltalán semmilyen mértékű béremelésre nem számíthatnak jövőre, míg a fizetésük növekedésében bízók közül is kevés olyan munkakör van, ahol a reálbérnövekedés elérhető az emelést követően.

A felmérésből az derült ki, hogy a munkáltatók 70 százaléka a szervezet gazdasági helyzete alapján dönt leginkább a fizetések változtatásának kérdésében, az infláció követése csak harmadik helyen szerepel a szempontok között – emelte ki Kertész Ferenc, a Simconsult ügyvezetője.

Ráadásul a tegnap bejelentett újabb költségvetési kiigazítási csomag újabb számításokra készteti a cégvezetőket és a HR-eseket. Ugyanis a sokan közülük a munkavállalók ösztönzésére adták eddig a béren kívüli juttatásokat. Márpedig a tervek szerint a fizetendő egészségügyi hozzájárulás 10 százalékról 27 százalékra történő emelése esetén a munkáltatók által adott juttatások után 51,17 százalékos közterhet kell majd fizetni akkor, ha semmilyen más szabály nem változik.

Márpedig ez egyelőre nem garantált, s ezt pontosan érzékelik a cégek képviselői is. A felmérés időszakában ugyanis csak 29 százaléka nem tervezett változást a juttatási rendszerében, ugyanakkor a válaszadók közel fele a jövő évre vonatkozó végleges szabályozás hiányában nem tudott tervezni ebben a kérdéskörben. A leginkább azok kezdenek el most ismét kalkulálni, akik 2013-ban tervezték újonnan bevezetni a béren kívüli juttatást.

Az országos felmérés részletes eredményei a Döntéshozók Fóruma – Bérezek vagy ösztönzök? Trendek és lehetőségek című üzleti reggelije keretében kerülnek nyilvánosságra október 26-án.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.