BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság-fásultság hozhatja meg az áttörést

2012 harmadik negyedéve további csökkenést hozott mind a globális mind a regionális M&A piacokon, azonban a következő negyedévre nézve optimizmusra ad okot a korai tranzakciós fázisban lévő aktivitás érzékelhető emelkedése. Az akvizíciókat megelőző átvilágítások számának húsz százalékos emelkedése várhatóan megfordíthatja az eddig tapasztalt, lefelé mutató trendet – emeli ki a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda szakértője.

Élénkülés várható az M&A piacon a következő negyedévben mindannak ellenére, hogy a válság által okozott bizonytalanság miatt a tervezhetőség nem változott érdemlegesen. Az akvizíciós tevékenység felfüggesztése után most a válság-fásultság hatása érvényesülhet, a tranzakciók első előkészítő lépéseivel már nem várnak tovább a potenciális vásárlóerővel rendelkező szereplők. „Erőteljesen meglendültek a tranzakciók előkészítését jelző mérőszámok, a virtuális adatszobák látogatottsága 20 százalékkal emelkedett negyedéves alapon és éves viszony latban, mind a régiós mind a globális piacokon. A tranzakciók terén a stratégiai és pénzügyi befektetői aktivitás növekedésére is számítani lehet”- elemzi a trendeket Posztl András, a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda ügyvezető partnere. 

Az egyes szektorokat vizsgálva élénkülésre lehet számítani az európai pénzügyi terület aktivitásában, hiszen a Basel III szabályozás következményeként a pénzintézetek az úgy nevezett non-core (nem főtevékenység), illetve a nem nyereséges tevékenységek leépítésére, kiszervezésére törekednek. Magyarországon is megfigyelhető, hogy a pénzügyi szektor akvizícióinak fő mozgatórugója az e területekről, tevékenységekből való visszavonulás, illetve pozíciószerzés a pénzügyi csoportok régión belüli prioritásainak megfelelően. Ez volt az indítéka a KBC, vagy a BNP régión belül nyomon követhető l&e acute;péseinek is. A tőkemegfelelési mutatók általános javítása mellett a görög válság hatásainak mérséklése sok szereplőt ösztönözhet újabb lépésekre.

„Nagy kérdés, hogy az észak-déli divergencia hogyan érinti majd régiónkat, hiszen megfigyelhető a régión belüli országok megközelítésének szétválása az M&A aktivitás mögötti okok szempontjából. Míg a cseh és lengyel piac sikeres vállalatai növekedési potenciáljuk miatt jelentenek jó célpontokat a befektetési lehetőséget keresők számára, addig a román, magyar és szlovén cégek esetében a szűkülő piac okozta kényszerű M&A tevékenység a meghatározó. Utóbbi esetben a nyomás alatti értékesítési és vásárlási lehetőség determinálja az árazási szinteket is” - emeli ki Posztl András.

Bár az elmúlt negyedévben a tranzakciószámok Európában nem csökkentek nagyon jelentős mértékben, de az árazási szinteknek köszönhetően az összesített érték jelentősen megcsappant, 23,2 százalékkal esett. A régióban a feldolgozóiparé volt a főszerep, amelyet a szolgáltató, energetikai szektor követett a rangsorban. A régión belül Törökországban volt a legerősebb az M&A piac aktivitása, kiemelkedett néhány gigantikus méretű, 3 milliárd dollárt meghaladó méretű cégvásárlás a pénzügyi és a fogyasztási szektorban.

Magyarországon a technológiai és telekommunikációs (TMT) ágazat játszott vezető szerepet, illetve a feldolgozóipar, az energetika aránya volt jelentős. Összességében növekedett az állami ügyletek száma és aránya. Az előkészítési fázisban magas az ügyletszám, azonban nagyon nehézkes az előrelépés, a tranzakciók következő lépcsőbe való átfordítása. Sokkal bizonytalanabb mind a vállalat értékének meghatározása, mind a kockázati tényezők áttekintése, az üzleti tervek megvalósulásának kiszámíthatósága, mint korábban.

A szabályozói és belgazdasági környezet szerepe is elsődleges, a jelenlegi kevésbé prognosztizálható gazdaságfejlődési pálya nem teszi kellően vonzóvá Magyarországot a befektetők számára, mindenfajta fejlesztés, beruházás és cégvásárlási tevékenység akadálya a tervezhetetlenség. A következő időszak mutathatja meg, e tendencia tartóssá válik-e, vagy átmeneti jelenséggel állunk szemben. A hazai piacon a kisebb méretű tranzakciók körében fontos súlyú a Jeremie I. program égisze alatt megvalósuló befektetési aktivitás, és tekintettel a közel egy év múlva lezáruló kihelyezési időtávra, e szereplők is nyomás alá kerülnek, hogy mielőbb megfelelő befektetési célpontokat ta láljanak. Emellett számítani lehet az állami reprivatizációs tevékenység lassulására, illetve néhány stratégiai területre való koncentrálódására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.