A pálinkavédjegy rendszer alapja a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgálják, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak. Így elemzik például az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid-tartalmat. A védjegyet elnyert pálinkatételek 20 százalékát évente (vissza)ellenőrzik. A rendszer objektív működését pedig a működési szabályzat betartása biztosítja.
Az első meghirdetéskor 15 pálinkagyártó pályázott a védjegyre összesen 29 termékkel. Ebből 26 termék felelt meg a szigorú követelményeknek. Egyelőre 8 gyártó kötötte meg a védjegyhasználati szerződést, amelynek alapján 16 termék kapta meg a védjegymatricát.
Nagygyörgy László, a Wessling Hungary Kft. elmondta: egy-egy pálinkatétel vizsgálati költsége - összetételtől függően - nettó 23-30 ezer forint. A hologramos matrica darabja pedig nettó 10,8 forintba kerül. A matricák öt évig érvényesek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.