BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cégek harmadának a folyó költségekre sincs pénze

2012. tavasz és ősz között nem következett be jelentős elmozdulás a vállalatok forráshelyzetének megítélésében – derül ki az MFB vállalati felméréséből. A hazai vállalati szektort reprezentáló cégek egyharmadának (32,2 százalékának) a folyó költségek fedezésére sem elég a saját forrása, és 41,4 százalékra emelkedett azon vállalatok aránya, melyek nem rendelkeznek elegendő forrásokkal a fejlesztésekhez. Változatlanul az exportorientáltabb vállalkozások finanszírozási helyzete tekinthető leginkább kielégítőnek, azonban 2012. őszre épp ebben a körben vált a fejlesztések legnagyobb akadályává a forráshiány.

Az elmúlt 12 hónapban csak az agrárcégek esetében, valamint a nagyobb vállalati méretre, az exportpiacokra, vagy a növekvő bevételekre támaszkodva valamilyen fokú védelmet élvező vállalati körben javult a cégek finanszírozási helyzete.

Fokozatosan nőtt az elmúlt egy évben a határozott forrásbevonási tervekkel rendelkező cégek hányada, azonban egyelőre még elmarad a 2009-2010-ben tapasztalt mértéktől. Az erősödő forrásbevonási kedv ellenére valamennyi vizsgált finanszírozási típus iránt visszaesett az érdeklődés, amely a forráskereslet fókuszáltabbá válását jelenti.

A mikro- és kisvállalkozások körében az EU-s források, a közép- és nagyvállalatok között pedig a hitelfelvétel az elsődleges finanszírozási lehetőség.

A vállalatok 45,1 százaléka finanszírozási igényének legalább háromnegyedét saját forrásból teremti elő, míg a kereskedelmi banki hiteltermékek a vállalatok 32,1 százaléka esetében biztosítja a finanszírozás legalább negyedét. A felmérés idején a vállalatok 65,1 százaléka rendelkezett hitellel, ami 5,6 százalékponttal marad el a fél évvel korábbitól. A cégek 41,3 százalékának volt devizahitele a 2012. őszi felmérés idején, míg tavasszal ez az arány 48,0 százalékot ért el.

A hitelfelvétel során számításba vett körülmények közül továbbra is a kamatok nagyságát mérlegelik elsősorban a vállalatok, bár – a többi tényezőhöz hasonlóan – kevésbé érzékenyek rá, mint fél évvel korábban. A vállalkozások a hitelkínálat szűkülését tekintik az elmúlt 12 hónap legkedvezőtlenebb tendenciájának a vállalat külső finanszírozását tekintve.

A hitelfelvétel legnagyobb – de a fél évvel korábbinál kisebb mértékű – akadályát továbbra is a magas kamatszint, valamint a szűkös hitelkínálat képezi. A vállalatok többsége (58,4 százaléka) szerint változatlan marad a hitelkínálat volumene a következő 12 hónapban, és 2011. ősz óta egyre kevesebb válaszadó vár hitelszűkítést. A vállalkozók piaci kilátásai – a vállalatok véleménye szerint – továbbra is a hitelkínálat bővítése irányába tereli a pénzintézeteket, míg a bankok makrogazdasági helyzetértékelését, a hitelintézetek finanszírozási lehetőségeit, a vállalat iparágának banki megítélését változatlanul a hitelkínálatot szűkítő, de a fél évvel korábbinál kisebb erejű tényezőknek tartják a cégek.

A vállalatok mintegy felének (46,9 százalékának) a várakozásai alapján változatlanok maradnak, 26,1 százalékuk szerint emelkednek, és 27,0 százalékuk véleménye alapján pedig csökkennek a következő 12 hónapban a hitelkamatok. AZ MFB szerint fél év alatt valamennyi javultak a várakozások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.