BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetente 120 cég megy csődbe Ausztriában

Ausztriában hetente 120 vállalat és 205 magánszemély válik fizetésképtelenné az Alpenländischer Kreditorenverband (AKV) számításai szerint - jelentette az APA.

A csődeljárások száma 6,46 százalékkal növekedett a múlt évhez viszonyítva, ami a gazdasági teljesítmény csökkenését is jelzi. Míg a 2009-es gazdasági válság csak féléves időbeli eltolódással tükröződött a csődstatisztikában, idén már nincs lényeges időbeli eltolódás, ez a csődszakértőknek aggodalomra ad okot.  A jelenséget azzal magyarázzák, hogy számos vállalkozás a 2009-es gazdasági válság leküzdésére felhasználta a tartalékait, így a forgalom újabb csökkenése már közvetlenül csődöt eredményez náluk - tudósít az APA.

Az AKV első félévben hangoztatott félelmei beigazolódtak: idén túllépi a tízezret a magáncsődök száma. Az adósok átlagos kinnlevőségeinek átlagos összege 107 100 euró, amiből a férfiakra átlag 128 100 euró, a nőkre pedig 73 600 euró jut. Jelentősen nőtt a 24 év alatti fiatalok eladósodása: kinnlevőségeik átlagos összege 32 600 euró. Feltűnő a csődök eltérő regionális alakulása is: a cégcsődök száma Burgenlandban 36,42 százalékkal nőtt, míg Alsó-Ausztriában 1,12 százalékkal csökkent. A szakértők a jövő évre sem várnak jó híreket: az AVK várakozásai szerint 2013 közepéig emelkedik majd a fizetésképtelenségek száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.