BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közösen gyárt buszt a magyar piacra a Rába és a Volvo

A stratégiai partnerek megállapodtak abban, hogy közösen tekintik át a hazai buszpiaci igények kielégítésének lehetőségeit. A tömegközlekedési járművek előállítása a magyar piacra lokalizált gyártással és maximalizált magyar tartalommal történhet.

A szándéknyilatkozat értelmében a Volvo és a Rába megvizsgálja üzleti együttműködésük kiterjesztésének lehetőségét a hazai autóbuszpiacra. A szándéknyilatkozatban a két fél rögzítette a partneri kooperáció alapelveit, és a megvalósítandó üzleti modell részleteit. A vizsgálat pozitív lezárása esetén a szerződéseket már a jövő év első negyedévében megkötik.

A megállapodás szerint a magyarországi gyártás kiforrott termék- és technológiai bázison történik és a járműbe épített hazai tartalom fokozatos lokalizációval elérheti a 30 százalékot: a szándéknyilatkozatban felvázolt együttműködési lehetőség alapján az ipari kooperáció a Rába főegységei és a magyar beszállítói alkatrészek széleskörű alkalmazása mellett valósulhat meg. A felhasznált Rába és más hazai termékek bekerülnek a Volvo globális beszerzési programjába.

A felek megállapodtak abban is, hogy a cél a lokalizálás után fennmaradó import teljes körű ellentételezése Rába, illetve hazai gyártású tételekkel.

Az együttműködés megvalósítása jelentős stratégiai előnyöket hozhat mindkét vállalat és a hazai ipar számára is. A magyar döntési központú vállalatnál új munkahelyek jöhetnek létre a hazai igényekre szabott, világszínvonalú termékek gyártásával. Az ellentételezés nyomán tovább bővülhet a Rába-csoport fő kompetenciakörének tekintett Futómű üzletág stratégiai lehetőségeinek köre.

„A bejelentés ténye nem teljesen meglepő, hiszen a mendzsment az elemzői tájékoztatóján már jelezte, hogy 2012 végéig még érkezik egy nagy bejelentés. Korábban már pletykálták, hogy a Volvo lehet a Rába fontos partnere a buszgyártás felélesztésében, de más sajtóértesülések ezt cáfolták” – írják értékelésükben a KBC elemzői.

„A Rába közleménye alapján a közösen gyártandó járművekben felhasznált import alkatrészeket a Volvo további megrendeléseivel ellentételezi, ami - ha jól értelmezzük - további Volvo megrendeléseket jelenthet, illetve elképzelhető, hogy a Volvo a Rába futómű-üzletágának komplexebb termékeire is újabb megbízásokat adhat” – olvasható az elemzésben.

A KBC elemzői „vételi ajánlást” tartanak érvényben a Rába részvényekre október óta. A vételi ajánlás „egyik fontos pillére volt, hogy a Rába lényeges szereplő lehet az állami buszstratégia megvalósításában, és a Volvo partnersége óriási üzleti lehetőséget jelent a Rába számára.” A KBC szerint ezt a Rába mai közleménye megerősítette, így a vételi ötletüket továbbra is érvényesnek tartják.

Egyelőre nem mutat nagy elmozdulást az árfolyam, a részvény a pénteki záróár környékén mozog. A 886 forintos nyitóárról ugyanakkor 11 órakor, a közlemény megjelenése után látványosnak mondható ugrással emelkedett 905 forintig az árfolyam.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.