BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkentek az ipari árak

2012 novemberében a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző havinál. A csökkenés elsősorban a feldolgozóipari ágazatokon belüli árváltozásnak köszönhető, amely legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, vegyi anyag, termék gyártása és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén volt megfigyelhető.

Novemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében kicsit kisebb mértékű, 0,5 százalékos csökkenést mutatnak. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (2,9 százalék), a vegyi anyag, termék gyártása (1,3 százalék) valamint a járműgyártás (1,2 százalék) területén estek az árak.

A legnagyobb mértékű árnövekedést a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységgel (0,9 százalék) az élelmiszeriparral és a fémalap-anyag és fémfeldolgozásitermék-gyártással (0,5 százalék) kapcsolatban figyeltük meg. A többi feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke -0,5 és +0,3 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 0,8 százalékkal csökkentek novemberben.

A feldolgozóipari ágazatok novemberi belföldi értékesítését 0,4 százalékos áremelkedés jellemezte 2011 azonos időszakával összehasonlítva. A legnagyobb mértékű növekedés az élelmiszeriparban, (7,6 százalék), és a vegyi anyag, termék gyártásában (6,7 százalék) volt észlelhető. A 2011 novemberében mért adatokhoz viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának (9,0 százalék), a kokszgyártás, kőolaj feldolgozás (5,9 százalék) valamint a járműgyártás (5,8 százalék) területén. A többi feldolgozóipari ágazatban -5,5 és +1,9 százalék közötti változást regisztráltunk. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 novemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,2 százalékkal csökkentek az árak, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban nem változtak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékos árcsökkenést észleltünk. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző hónapban.

2011 novemberéhez képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,0 százalékkal emelkedtek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 4,2 százalékkal estek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 novemberében az előző havihoz képest 0,7, az előző év azonos időszakához képest 5,2 százalékkal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,1, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal gyengült; 2011 novemberében jegyzett árfolyamokat alapul véve az euróhoz mérten 8,8, a dollárhoz viszonyítva pedig 3,6 százalékkal erősödött. Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár indexének 2012. novemberi alakulásáról szóló Eurostat sajtóközlemény 2013. január 7-én jelenik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.