BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel egyéves mélypontra zuhant az Apple – Mi történt?

Tizenegy hónapos mélypontra zuhant az Apple árfolyama arra a hírre, hogy a cég a tervezettnél 50 százalékkal kevesebb kijelzőt rendelt az első negyedévre.

Tavaly február óta először bukott 500 dollár alá az Apple részvényeinek árfolyama hétfőn napközben a New York-i kereskedésben. Bár zárásra a kurzus 503,47 dollárig kapaszkodott vissza, a társaság papírjainak jegyzése a tavaly szeptemberi történelmi csúcs elérése óta így is közel 30 százalékot zuhant. Mindez azt is jelenti, hogy a piaci érték alapján a világ legnagyobbjának számító vállalat tőzsdei kapitalizációja négy hónap alatt majd 200 milliárd dollárral csökkent.

Szakértők szerint az Apple mostani hullámzó teljesítményének, illetve a kurzus lokális mélypontra zuhanásának magyarázata, hogy a befektetők a cég zászlóshajójának számító iPhone iránti kereslet megcsappanásától tartanak. A részvényesek félelmeire pedig tegnap igencsak ráerősített az a hír, miszerint az Apple csökkentette kijelző és egyéb alkatrész-megrendeléseit. A japán Nikkei News értesülései szerint az almás cég eredetileg 65 millió kijelzőt vett volna 2013 első negyedévében ázsiai partnereitől, ezt azonban a napokban megfelezték. A hírek a társaság ázsiai beszállítóinak teljesítményére is rányomták bélyegüket: a Sharp például 7 százalékos zuhanással rajtolt kedden.

Érdekesség, hogy miközben az Apple megítélése a befektetők körében érezhetően romlott az elmúlt hetekben, az elemzők többsége továbbra is bízik a társaságban. A Yahoo Finance által megkérdezett 58 szakértőből például 49 még mindig vételre ajánlják a papírt, eladást pedig csak egy szakember javasol.

Más kérdés, hogy a cég növekedési kilátásait már az elemzők sem látják olyan fényesnek, mint néhány hónapja, amit jól jelez, hogy a közelmúltban igencsak megszaporodtak a célár-csökkentések.

A Citi például még decemberben 100 dollárral 575 dollárra vágott, a Yahoo Finance 49 szakértő állásfoglalása alapján összeállított konszenzusa pedig már csak 745 dolláros árfolyamot valószínűsít év végére. Persze továbbra is akadnak olyan szakértők, akik újabb nagy Apple-szárnyalásra számítanak: Brian White, a Topeka Capital elemzője például egyelőre kitart 1111 dolláros célára mellett, amivel nem mellesleg azt is állítja, hogy a cég piaci kapitalizációja éven belül 1000 milliárd dollár fölé emelkedhet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.