BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenkétmillió forint bírság a nemdohányzó törvény megszegőire

56 ezer helyen jártak, és mintegy 1200 esetben találtak valamilyen kifogásolni valót a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartásával kapcsolatban az ÁNTSZ munkatársai az elmúlt egy évben. A tavaly januárban hatályba lépett szigorítás be nem tartóira kiszabott bírságok összege meghaladja a 12 millió forintot.

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény módosítása egyebek mellett megtiltotta a dohányzást a nyilvános zárt helyeken és a tömegközlekedési eszközök megállóiban. A tisztiorvosi szolgálat ellenőrei március végéig minderre még csak figyelmeztették a renitenseket, április 1-jét követően viszont már büntettek is. A türelmi időszakban száz ellenőrzésre még 5-6 kifogás jutott, az áprilistól decemberig tartó időszakban azonban átlagosan már csak ezer vizsgálatra jutott ugyanennyi probléma.

A szabálysértők legnagyobb arányban a közterületeken gyújtanak rá tilosban. Emellett a közegészségügyi felügyelők a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben, illetve bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben, egyetemeken és főiskolákon tapasztaltak még az átlagosnál több problémát.


A tapasztalatok alapján ez év januárjában újból módosították a törvényt, és most már bármely közforgalmú intézmény nemdohányzóvá nyilvánítható. Akik így határoznak, azoknak dohányzóhelyet nyílt térben sem kell kijelölniük. Új elemként pedig részletszabályozást dolgoztak ki az olyan többcélú létesítményekre, ahol egészségügyi szolgáltatás is működik (pl. egy irodaház egyik helyiségében kialakított orvosi rendelő). Ilyen helyeken ugyan kijelölhető dohányzóhely az épületen kívül, de csak ha nem arra járnak azok, akik a rendelésre mennek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.