BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb pletykák: Dellé lehet a Dell?

Újabb forgatókönyvet vázoltak szakértők a Dell felvásárlására. Az alapító vezér statisztából (vagy inkább rendezőből) főszereplővé léphet elő.

Akár többségi tulajdonos is lehet a Dellben a társaság alapítója és vezérigazgatója, Michael Dell a cég tőzsdei búcsúját követően – írja a Bloomberg a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva. A hírügynökség értesülései szerint a világ harmadik legnagyobb személyi számítógép (PC) gyártójának számító csoport első embere dollár milliárdokat is áldozhat saját vagyonából arra, hogy jelenlegi 16 százalékos részesedését 50 százalék fölé növelje a vállalatban.

Mint ismert a Dellről szűk három hete terjedt el a hír, hogy megvásárolná egy, vagy több kockázati-tőke társaság. A Bloomberg akkor arról írt, hogy a Dell vezetése a TPG Capitallal és a Silver Lake-kel folytat tárgyalásokat a vállalat eladásról. A cég körül azóta egy szakmai befektető is feltűnt: néhány napja a helyi lapok arról írtak, hogy a Microsoft is részt vehet a tranzakcióban. A Dell ugyan hivatalosan nem erősítette meg a kivásárlást, a társaság kommunikációja azonban az elmúlt hetekben egyértelműen arra utalt, hogy a pletyka nem alaptalan. A cég menedzsmentje ugyanis a közelmúltban talán a korábbiaknál is jobban hangsúlyozta, hogy egy átalakulási folyamat közepén vannak, amit azonban a piac nem megfelelően értékel.

Szakértők a Dell felvásárlásáról szóló pletyka megjelenése óta azt találgatják, hogy pontosan mekkora tranzakció is lehet a cég tőzsdei kivezetése. Az első becslések részvényenként 13-14 dolláros vételárról szóltak, ami 20-30 százalékkal volt magasabb a papírok hírek megjelenése előtti záróáránál, s nem mellesleg mintegy 25 milliárd dollárra értékelte a Dellt. A mostani pletykák azonban ennél már valamivel alacsonyabb vételárról szólnak.

A cég részvényei tegnap 13,37 dolláron zártak, ami alapján a vállalat piaci kapitalízációja jelenleg 23,23 milliárd dollárra rúg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.