BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dell: Napokon belül jöhet a nagy bejelentés

Nagyjából 24 milliárd dolláros tranzakció lehet a Dell tőzsdei búcsúja, amit amerikai lapértesülések szerint napokon belül bejelenthetnek.

Napokon belül nyélbe üthetik az üzletet, amelynek eredményeként kivonulna a tőzsdéről a világ hatdmasik legnagyobb személyi számítógép-gyártója (PC), az amerikai Dell – tudósít a The Wall Street Journal. A lap – céghez közelálló forrásokra hivatkozva -  arról írt, hogy a tárgyalássorozat a társaság első embere, alapítója és legnagyobb tulajdonosa, Michael Dell illetve a kiszemelt kockázati tőketársaságok között a végéhez közeledik.

A csoport – amelynek tagjai közül leggyakrabban a Silver Lake-t nevesítik – állítólag részvényenként 13,5 és 13,75 dollár közötti részvényenkénti árat fizethet a cégért, ami nagyjából megegyezik a jelenlegi kurzussal, a pletykák megjelenése előtti szintnél azonban bő 20 százalékkal magasabb. A tranzakció ez esetben durván 23-24 milliárd dollárra értékelné a céget, szakértők szerint azonban kérdéses, hogy a részvényesek hajlandóak-e ennyiért túladni papírjaikon.

Mint ismert a Dellről szűk három hete terjedt el a hír, hogy megvásárolná egy, vagy több kockázati-tőke társaság. A Bloomberg akkor arról írt, hogy a Dell vezetése a TPG Capitallal és a Silver Lake-kel folytat tárgyalásokat a vállalat eladásról. A cég körül azóta egy szakmai befektető, a Microsoft is feltűnt, illetve az is felmerült, hogy Michael Dell arra készül, jelenlegi 16 százalékos részesedését a felvásárlás során 50 százalék fölé növeli a vállalatban.

Az elmúlt években, igencsak gyengélkedő, korábban 100 milliárd dollárnál is többre értékelt Dell részéről szakértők szerint azért lenne ésszerű lépés a tőzsde elhagyása, mert a cég jelenleg is zajló átalakulása sokkal zökkenő mentesebben mehetne végbe a magánszférában. A társaság célja, hogy levetkőzze a PC-gyártó jelzőt, és más piacokon is meghatározó szereplővé váljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.