BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfúrják a kivásárlást a Dell részvényesei

Egyre több részvényes ellenzi a Dell-kivásárlást. A tulajdonosok magasabb ajánlati árat várnak a vevőjelöltektől.

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a cég részvényesei megfúrják a Dell kivásárlását – írja a Bloomberg. A hírügynökség értesülése szerint egyre több tulajdonos csatlakozik a tranzakciót ellenzők táborához, így jelentősen nőtt az esélye annak, hogy a vevőjelölteknek ellenajánlat nélkül is emelniük kell a kínált 24,4 milliárd dolláron.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a világ harmadik legnagyobb személyi számítógép-gyártóját az alapító, tulajdonos, cégvezető Michael Dell, illetve a Silver Lake kockázati tőkebefektető társaság venné meg részvényenként 13,65 dollárért. Bár a kínált összeg a felvásárlásról szóló pletykák első feltűnése előtti, január 11-ei árhoz képest 25 százalékos prémiumot jelent, az ezt megelőző 90 nap átlagánál pedig 37 százalékkal magasabb, sokak szerint azonban mégis alulértékeli a céget.

Ennek magyarázata minden bizonnyal az, hogy a Dell értékének, mintegy harmadát veszítette el 2012-ben, azaz egy esztendővel ezelőtt még jóval többet kellett volna fizetnie az alapítónak, illetve partnerének, ha meg akarja szerezni a társaságot. Így nem meglepő, hogy a tranzakció hivatalos bejelentése óta az ajánlat támadások kereszttűzében áll: akad olyan kisrészvényes is, aki beperelte a cégvezetést, mondván a menedzsment – mivel ellenérdekelt volt - nem tett meg mindent az elmúlt időszakban a cég értékének növelése érdekében.

A PC-gyártó számára különösen rossz hír, hogy a vállalat két legnagyobb külső részvényese, a papírok 7,5 százalékát kézben tartó Southeastern Asset Management, illetve a mintegy 4,4 százalékos tulajdonhányaddal rendelkező Rowe Price Group egyaránt az ellenzők táborát erősíti, és a jelenleginél magasabb ajánlati árat vár a vevőjelöltektől.

A kivásárláshoz az ajánlatra a tulajdonosok legalább felének rá kell bólintania, úgy, hogy Michael Dell 16 százalékos részesedése ebben a szakaszban természetesen nem játszik. Ennek fényében nem meglepő, hogy most már a piac is kedvezőbb ajánlatot áraz: a Dell papírjai tegnap 13,79 dolláron zártak a New York-i kereskedésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.