BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem sikersztori a SZÉP-kártya - Jönnek az oroszok

A szálláshelyek bevétele mindössze 10 milliárd forint volt SZÉP-kártyából.

Egyelőre mégsem tűnik sikertörténetnek a SZÉP-kártya. A KSH adatai szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyek bevétele mindössze 10 milliárd forint volt SZÉP-kártyából. Még siralmasabb, hogy összességében 3 milliárd forintért váltottak be üdülési csekket. Annak tükrében még gyengébb az eredmény, hogy a szállásdíjbevétel 152 milliárd forint volt 2012-ben, ami folyó áron 8,2 százalékos növekedést jelentett. Ráadásul a szállodák szobakapacitás kihasználtsága is 4 százalékkal magasabb, mint 2011-ben. Fénykorában az üdülési csekk sokkal népszerűbb volt a SZÉP-kártyánál: még 2009-ben 25,4 milliárd forint bevétele származott a csekkből a szállásoknak, 2010-ben pedig 28,9 milliárd forint. Szintén fontos tényező, hogy 2009-ben még 2 millió csekktulajdonos volt, az NGM adatai szerint pedig jelenleg mintegy 765 ezer kártyabirtokos akad az országban. Így nem csoda, hogy a belföldi turizmus számai annak ellenére sem emelkedtek, hogy 2012 tele volt négynapos hétvégével.

A legjelentősebb küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma változó képet mutatott tavaly. Nem túl bíztató, hogy a Magyar Turizmus Zrt. hiába kampányolt tavaly gőzerővel Ausztriában, mégis kevesebbet éjszakáztak nálunk az osztrák vendégek. Ebbe a kategóriába tartozik még többek között Franciaország, Svájc és Portugália is. Érdekesség, hogy eddig az Egyesült Királyság számított a harmadik legfontosabb küldőpiacunknak, 2012-ben azonban változott a sorrend és Olaszország és Oroszország is megelőzte a szigetországot. Az orosz turisták tavaly 2011-ez képest 30 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A Magyar Turizmus Zrt. szerint az utóbbi időben divattá vált Hévízre utazni Oroszországból. Egy-két, vagy akár háromhetes kúrákra járnak az orosz vendégek, de szívesen veszik igénybe Budapesten gyógykúráit és wellness pihenési lehetőségeit is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.