BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom csalást sejt az ukrán gázimportban

A Gazprom szerint lehet, hogy Ukrajna csalással jut európai földgázhoz, hiszen fizikailag nem is képzelhető el fordított irányú szállítás. A magyar határon lényegében visszafordítják a gázt.

Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke a Rosszija 1 televízió szombati magazinműsorában azt mondta, szerinte Ukrajna vélhetőleg csalással szervezi magának az európai gáz t. A Gazprom gyanúja szerint ténylegesen semmilyen, a keletről nyugat felé tartóval ellentétes irányú szállítás az Európai Unió területéről nem feltételezhető.

„Azt feltételezzük, hogy a Gazpromtól származó gázt használják" – mondta a Vesztyi v Szubbotu című heti hírösszefoglaló magazinműsornak.  Szerinte ahogy beérkezik Európába az orosz gáz, azt azonnal Ukrajna felé irányítják. A határon úgynevezett visszacsatolás történik, és a gázmérő állomás műszerei azt mutatják, mintha meghatározott mennyiségű orosz gáz (...) az európai piacra menne.

Ezek szerinte valamilyen csalási rendszerre utalnak, amit tisztázni kellene.
Miller emlékeztetett arra is, hogy jelenleg az európai gáztőzsdéken az ügynevezett azonnali (spot) árak magasabbak, mint a Gazprom hosszú távú szerződéseiben kikötöttek. Az MTI szerint azt mondta, hogy a brit gázpiacon a múlt héten több mint 800 dollárba került ezer köbméter földgáz, és úgy vélte, hogy Ukrajna nem képes kifizetni a spot árakat.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője a Vedomosztyi című orosz lap pénteki közlése szerint kijelentette: „meg vagyunk győződve arról, hogy a magyar fél teljesen biztosan nem fog homályos sémákat használni a gazpromos földgáz Magyarországról Ukrajnába való virtuális visszafordításakor”.

A lapnak Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis nevű cég orosz igazgatója kifejtette, hogy szerinte az ukrán Naftogaz a Gazprom Európába menő tranzitgázából csapolja le a neki szükséges földgázt. Így az ukrán állami gázcégnek kevesebbe kerül az energiahordozó. Németország 2013 első negyedében ezer köbméterenként 410 dollárt fizetett a földgázért.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök csütörtökön Budapesten jelentette be, hogy Magyarországról megindult a reverz gázszállítás Ukrajnába. Kijev tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal arról, hogy a cég ötmilliárd köbméter földgázt szállít neki 2013 májusáig.

Kijevben megerősítették

Az ukrán energetikai minisztériumban megerősítették, hogy valóban úgy történik az Európából, Magyarországon keresztül importált földgáz szállítása Ukrajnába, ahogyan azt Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázvállalat vezetője sejti, az Oroszországból érkező, az ukrán-magyar határon átlépő gázt azonnal visszafordítják Ukrajnába - írta hétfőn a Kommerszant-Ukrajna.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.