BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brit atomerőmű: megtört a jég

Közel 20 év után a britek atomerőmű építésére adták a fejüket, nem véletlen, hogy az orosz Roszatom máris keresi a brit piaci lehetőségeket. Az örmények viszont az EU szerint jobban tennék, ha létesítményük bezárására készülnének.

Csaknem húszéves szünet után új atomerőmű építésére szánta rá magát a brit kormány a Reuters és több brit lap híre szerint. Edward Davey energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a francia EdF energetikai társaságot bízzák meg a 14 milliárd fontos létesítmény tervezésével és építésével.

Az óriáscég azonban, amely a kilenc már működő brit atomerőműből nyolcat üzemeltet, előbb szeretne garantált felvásárlási árat kialkudni a brit kormánynál az új létesítményben termelt áramra.

A két, összesen 3260 megawatt teljesítményű reaktor a délnyugat-angliai Sommerset grófságban lévő Hinkley Pointban épülne, ahol működik két olyan másik energiablokk, amelyeket 2023-ban leállítanak. Az új generációs erőmű szigetország energiaigényének 7 százalékát elégítheti ki, ennyi elég ötmillió átlagos háztartás ellátására. A régebbi brit atomerőművek 40 százalékát 2025-ig be kell zárni, közben csökken az ország északi-tengeri olaj- és gáztermelése is. Az új reaktorok révén csökkenhet az üvegházhatású gáz kibocsátása.

Nem véletlen, hogy az orosz Roszatomot is érdekli a brit energiapiacon. Az Interfax híre szerint az atomenergetikai konszern még az idén megkezdheti reaktorainak engedélyeztetését Nagy-Britanniában. A cég külföldi tevékenységéért felelős Rusatom Overseas alelnöke, Jukka Laaksonen a cseh Pravo cseh lapnak elmondta, hogy az erről szóló döntések megszületettek, és rendelkezésre állnak az anyagi források is. A licenc birtokában a Roszatom tendereken vehet részt a szigetországban, ahol 2025-ig nyolc új atomerőmű építését tervezik. Az engedély megkönnyítené a cég projektjeinek megvalósítását más, elsősorban európai országokban is.

Le kellene állítani az örmény atomerőművet

Leállíttatná Örményországgal mecamori atomerőművet az Európai Unió. A közösség jereváni képviseletének vezetője, Traian Hristea erre már többször is kérték az örmény kormányt, cserében az EU kész megtárgyalni, milyen más módszerekkel oldható meg az ország energiaellátása. Az 1970-es években épült erőmű üzemideje 2016-ban lejár, de Jerevánban tavaly döntés született a meghosszabbításáról. A két VVER-440 típusú reaktor szeizmikusan aktív területen, a fővárostól alig 30 kilométerre és a török határhoz is közel épült, minderről az orosz Regnum, valamint török és örmény online lapok is beszámoltak.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.