BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb lesz az ukrajnai atombiztonság

Indulhat az ukrajnai atomerőművek biztonságának növelése, az 1,4 milliárd eurós programhoz az EBRD és az Euratom is 300-300 millió eurós hitelt ad.

Ukrajna 300 millió eurós hitelt vesz fel az EBRD-től atomerőművei biztonsága növelése céljából. Az erről szóló szerződést hétfő Eduard Sztavicki ukrán enregia- és szénügyi miniszter, egyben az ukrajnai Energoatom társaság elnöke írta alá, az uniós hitelintézet részéről pedig a bank ukajnai igazgatója, Andre Kuusvek, jelenti az Interfax Ukrajna.

A ceremónia utáni nyilatkozatában Kuusvek elmondta, hogy a projekt nagyon fontos Ukrajna számára ahhoz, hogy magas szinten tartsa az érintett létesítmények biztonságát. A hitelt még ebben az évben elkezdik folyósítani, a pénz 15 év alatt kell visszafizetni Libor+1 százalékos kamat mellett.

Az EBRD már március 12-én jelezte, hogy részt kíván venni az ukrajnai, átfogó atomerőmű-biztonsági program finanszírozásában a fenti, 300 millió eurós kölcsönnel. Az összesen 1,4 milliárd eurós fejlesztéshez szintén 300 milliót ad az Euratom, azaz az Európai Atomenergia Közösség.

Az ukrán kormány 2011 december 7-én fogadta el az ukrajnai atomerőművek átfogó biztonságának növelésére vonatkozó, 1270-es rendeletet. Eszerint a munkát 2012 és 2017 között kell elvégezni, s összesen 12,453 milliárd hrivnya költhető rá. Ehhez 8 milliárd hrivnya kölcsönt terveztek az EBRD-től és Euratomtól együtt kapni, 4,453 milliárd pedig az Energoatom saját tőkéje lenne.

A beruházás révén a nemzetközi biztonsági előírások által elvárt színvonalra emelik az ukrajai atomerőművek biztonságát, egyúttal pedig Ukrajna eleget tesz azon nemzetközi kötelezettségeinek, melyek szerint egyébként is emelnie kell atomerőművei biztonságát.

Ukrajna mind a négy atomerőművét az Energoatom üzemelteti. Ezek a Zaporizsja, a Juzsnoukrainszk, a Rivne és a Hmelnicki létesítmények. A felsoroltaknak együtt 15 vízhűtéses, gyors tenyészreaktora van. Együttes beépített kapacitásuk 13,835 gigawatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.