BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dohánymutyi: Egyre aktívabbak a csempészek

Harmincmillió forint értékű csempészett cigarettát találtak a rendőrök egy kisbuszban Uszka és Tiszabecs között - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel.

Berki Bianka elmondta: a két község között a kölcsei határrendészeti kirendeltség munkatársai figyeltek fel szombaton a nagy sebességgel közlekedő járműre.

A határrendészek a kisbusz utas-, és csomagterében 48 ezer doboz zárjegy nélküli csempészett cigarettát találtak. A dohányárú jövedéki törvény alapján számított értéke meghaladja a 30 millió forintot. A járművet és a cigarettát lefoglalták, és a benne tartózkodó 41 éves fehérgyarmati és 30 éves botpaládi férfivel együtt átadták az ügyben illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A magyar fogyasztók alacsony vásárlóereje és az árak folyamatos, nagymértékű emelkedése jelentős kockázatnak teszik ki a legális piacot, melynek hatása az illegális termékek forgalmának növekedésével járhat” – közölte lapunkkal a hazai dohánypiac főszereplőit tömörítő Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz). Hozzátették: az elmúlt években a jövedéki adóemelések jelentős áremelkedéseket eredményeztek, csak 2013 év eleje óta már átlagosan 50 forinttal emelkedett a cigaretta ára. Mindez az idei év első negyedévében 10 százalékos, 2012 márciusa és 2013 márciusa között pedig összesen 20 százalékos csökkenést okozott a piacon, és már most egyre intenzívebb illegális piaci forgalomról lehet beszámolni.

Úgy becsülhető, hogy Magyarországon évente a legális forgalomban mintegy 12 milliárd szál cigaretta és mintegy 5 ezer tonna vágott dohány fogy. A NAV adatai szerint viszont 2012 első harmadában a cigarettaértékesítés közel 20 százalékkal csökkent: 3,5 milliárd szálról 2,8 milliárd szálra. Közben a vágott dohány fogyasztásának növekedési üteme is lanyhulni látszik. Tavaly áprilisához képest 13 százalékkal csökkent a teljes dohánypiac. Nem valószínű, hogy ennyien leszoktak volna a dohányzásról.

Több település trafikosainak elmondása szerint a feketepiac jelentősen megnehezíti a mindennapjaikat és veszélyezteti a megélhetésüket. „Több olyan vevőm is van, aki hetente többször jön cigarettahüvelyt venni, de dohányt sohasem visz” – mondta el lapunknak egy békés megyei trafikos. Nem ritka az sem, hogy a helyi piacon töredék áron vásárolnak be a Romániából behozott kilós vágott dohányból, ahol iskolába menet még a fiatalkorúakat is kiszolgálják az előre megsodort cigarettával.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minél keletebbre, és minél kisebb faluba érünk, annál gyakoribb, hogy a házaknál olcsó ukrán termékeket lehet kapni, vagy éppen az otthon termesztett dohányt értékesítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.