BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan ébred a kómából a magyar film

Őszre fordulhatnak termőre a hazai filmipari reformok, ugyanis végre már a mozikban is bemutathatják a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott alkotásokat

Jelenleg 1,3 milliárd forint pihen a Magyar Nemzeti Filmalap letéti számláján, ellenben a cég által vezetett nyilvántartás szerint most senki nem vár arra, hogy számára akár csak egy fillért is kifizessenek. A filmtörvény közelmúltbeli módosítása után lehetett megnyitni a letéti számlát, ahonnan a filmek gyártási ütemezéséhez igazodóan lehet kifizetni a támogatásokat. Az összegyűlt összegből látszik, hogy az új rendszer némileg mérsékelten, de vonzóbb lett a szponzoroknak, ami nem is csoda, hiszen nem kell megvárniuk a filmek gyártásának, vagy gyártási szakaszának befejezését, hanem a támogatásnak a befizetéssel azonnal jogosulttá váltak az adókedvezményre.

Idén hétmilliárd forint gyűjthető össze a Filmalap letéti számláján.
Pénz tehát már akad a hazai filmipar számára, más kérdés, hogy az évekig tartó kómából nehezen tér magához. Nem szerepelt magyar játékfilm a tavaszi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál műsorán, és a tegnap véget ért cannes-i filmfesztiválon is csak egy 28 perces magyar-belga koprodukcióban készült kisjátékfilmmel képviseltette magát Magyarország. A Filmalap szerint azonban jelentős érdeklődés mutatkozott új magyar filmek iránt a filmfesztivál mellett zajló filmvásárán, amelyen legalább két magyar alkotás forgalmazási jogát megvásárolták. Igaz, több mint félszáz magyar alkotást kínáltak a külföldi forgalmazóknak. A 2011 novemberében kezdődött külföldi filmeladások eddig több mint 120 ezer dollár bevételt hoztak a magyar filmeseknek.
Az MNF legutóbbi döntésével újabb négy film forgatása kezdődhet el. Rekord összegű támogatást, 420 millió forint támogatást kapott a Kálomista Gábor produceri segítségével készülő Kakukkfiók című film, Goda Krisztina októberben kezdi a forgatást. Jövő ősszel kerülhet a mozikba az Új Budapest Filmstúdió produkciójában készülő Mancs című film, amely 250 millió forintot kapott. Viszont már 2014 februárjában lehet a bemutatója a 300 millió forintos támogatással készülő Swing című filmnek. „A Filmalap 2013-as üzleti terve szerint 5,16 milliárd forintot fordíthat filmgyártásra. A Filmalap gyártási támogatásával mindezidáig 7 egészestés mozifilm forgatása valósult meg, ezeknek a filmeknek az utómunkálatai folyamatban vannak. 2013-ban további nyolc film forgatása fog elkezdődni” – közölte korábban lapunkkal az Andy Vajna és Havas Ágnes által vezetett MNF. Eddig összesen 22 filmterv gyártási támogatásáról született döntés, valamint 78 filmterv, illetve forgatókönyv fejlesztéséről.
Tudni kell: egy film megírásától az előkészítésen át a gyártásig és utómunkáig nagyjából két évre van szükség. Például a szintén Kálomista Gáborhoz köthető Coming out már tavaly novemberben elnyerte a 280 millió forintos támogatást, ellenben csak május közepén kezdődött a forgatás. Ez a szakasz elvileg 35 napig tart és a tervek szerint már az év végen látható lesz a mozikban. A jelenleg utómunka fázisban lévő Liza, a rókatündér és az Isteni műszak című alkotások is tavaly nyáron kaptak 205 milliós forintos segítséget, és vélhetően ősszel láthatja a hazai közönség a mozikban. Andy Vajna kormánybiztosi kinevezése óta, az elmúlt két évben, az idén januárig több mint 75 milliárd forintot költöttek Magyarországon a külföldi filmek gyártói. Több lapinterjúban is hangsúlyozta: nem az a céljuk, hogy az év végére minden pénzt elköltsenek, hanem hogy az adott évben a legjobb terveket kiválasszák és támogassák.

Európai közönségfilmek magyar mozikban

Direkt a nyári szünetre időzítve új filmforgalmazó cég lép a piacra. A Cinenuovo Kft. eddig három filmjogot vásárolt meg több mint 10 millió forintért. „Kockázatos lépésről van szó, de abban bízom, hogy az amerikai filmek mellett van igény az utóbbi két évtizedben szinte teljesen hiányzó európai közönségfilmekre is” – mondta lapunknak Maresch Dániel. A cég ügyvezetője hozzátette: elsőként olasz mozisikerekkel lépnek piacra júniusban, az Úgy hívlak: Amore csaknem minden megyeszékhelyen és legalább 9 budapesti moziban is látható lesz. A Cinema City-vel még tárgyalnak. Szerinte ma gyakorlatilag mindenféle támogatás nélkül, kizárólag piaci alapon kerülhetnek a magyar nézők elé európai alkotások.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.