BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan élénkül az ingatlanpiac, vagy csak az időjárás okozott meglepetést?

A Duna House tranzakciós becslése szerint 2013. áprilisban országosan 7 341 ingatlan adás-vétel bonyolítottak le.

Tovább folytatódott az idei tranzakciószám növekedés az ingatlanpiacon. Az áprilisi adat kissé szembemegy a szezonalitással, ugyanis ez a hónap többnyire átmeneti hullámvölgyet szokott jelenteni, vagyis általánosan gyengébb, mint a március (kb. 10 százalékkal) vagy a május – közölte a Duna House.

Az adás-vételi növekedés egyik oka a márciusi időjárásban is keresendő, ugyanis abból a hónapból több tranzakció emiatt csúszott át áprilisra. Másik ok a tavalyi évet is erősen meghatározó Kombinált Mikrohitel Program, amely pályázat idén ugyan lezárásra került, de a beadott és nyertes pályázatok csak most kerülnek lezárásra. Ezen pályázatok jelentős részét ingatlanvásárlásra adták be és ez megmutatkozik az ingatlanpiaci adatokban – magyarázzák a Duna House szaékrtői.

Az idei első négy hónapban a Duna House tranzakciószám becslése alapján 25 663 adás-vétel bonyolódott. Ez a 2011-es azonos időszaknál csupán 3 százalékkal nagyobb mennyiség. 2012 első harmada azonban a végtörlesztés és a befektetői hullám (többek közt a már említett kombinált mikrohitel fővárosi pályázatai) okán sokkal jobban alakult, ahhoz képest az idei január-április időszak csak a kétharmada a tavalyinak – írják a szakértők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.