BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a gyémánt sem akkora üzlet

Oroszország vezető és egyben a világ második legnagyobb gyémánttermelője, az Alrosa termelése 7,5 százalékkal csökkent az idei első negyedévben a tavalyi azonos időszakkal egybevetve.

A cég azt közölte, hogy a március végével záródott három hónapban 7,5 millió karát gyémántot bányászott. Eladásai 2 százalékkal 1,2 milliárd dollárra nőttek. Az Alrosa adja a világ gyémánttermelésének negyedét, és a második legnagyobb ágazati cég az Anglo American bányaipari vállalat De Beers leánycége után.


    Az orosz kormány 7-8 éve tervezi az Alrosa részbeni eladását a tőzsdén. Orosz illetékesek ígérete szerint erre minden bizonnyal idén október végén, vagy november elején kerül sor. Az Alrosa 14 százalékát tervezik értékesíteni a moszkvai börzén 1,3-2,1 milliárd dollárért. Az állam a cég többségi, 50,9 százalékos tulajdonosa, 32 százaléknyi hányaddal rendelkezik a gyémánttermelés helyszínéül szolgáló Jakutföld és mintegy 8 százalékkal a térség több városa.

Tervek szerint idén az Alrosa 1 milliárd dollár körüli adózott eredményt ér el, ami nagyjából megegyezik a múlt évivel, 4,5 milliárd dollár fogalom mellett. Az Alrosa tavaly 34,4 millió karát gyémántot bányászott, értékesítése elérte a 4,8 milliárd dollárt.


    A De Beers kevesebbet bányászik, de nagyobb a bevétele, mert gyémántjai általában nagyobbak és drágábbak, mint az orosz vetélytársáé. A De Beers tavaly 27,9 millió karátnyi gyémántot hozott a felszínre, amit 6,1 milliárd dollárért adott el.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.