BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német cukorgyártóknál razziáztak, Magyarországra is elérhetett a kartell

A német fogyasztók vélhetően éveken át túl sokat fizettek az édességekért. Az Európai Bizottság most azt gyanítja, hogy többek között a Nordzucker és a Südzucker német cukorgyártó vállalat árakat egyeztetett és vélhetően illegális kartellt hozott létre.

E két cég együttesen az európai piac mintegy 40 százalékára szállít, és ezt  a tényt meg is erősitették. A Süddeutsche Zeitung által ismertetett gyanúban szerepel az is, hogy cégek Németországban, Magyarországon, Lettországban és Romániában állítólag 2004-2011 között egyeztették a fehércukor árait.

Az EU és Németország nyomozói az elmúlt napokban több cégnél tartottak házkutatást. "Abból indulunk ki, hogy a vizsgálatnak nem lesznek negativ kihatásai a vállalatunkra" - jelentette ki a Südzucker szóvivője. Mindazonáltal az EU kartellellenőreinek razziája nem kedvező időpontban történt. Ugyanis a vállalat éppen csütörtökön közölte, hogy az elmúlt üzleti évben közel egymilliárd eurós nyereségre tett szert, nyolcmilliárd euró összegű üzleti forgalom mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.